Лют спор в парламента дали депутатите да намалят заплатите си и на колко

https://www.24chasa.bg/novini/article/8413306 www.24chasa.bg
Цвета Караянчева СНИМКИ: Велислав Николов

Лют спор има в парламента в момента за това дали депутатите да намалят заплатите си и на колко. Три са внесените проекти, които обсъжда Народното събрание в началото на извънредното си заседание днес.

От 1 април основното месечно възнаграждение на народните представители става 4248 лв. То е равно на 3 пъти средното брутно месечно възнаграждение в страната, което се преизчислява на тримесечие. Това обаче е основата, върху която на всеки депутат поотделно се начисляват допълнително пари за стаж, професорска или друга научна титла, постове в НС.

Замразяване на заплатите на нивото от декември 2019 г., предложи ГЕРБ. Тогава депутатите са се разписвали за 3747 лв. основна сума.

От БСП предложиха замразяването да е на размера на сумите от края на миналия мандат на парламента – около 3200 лева.

От „Воля“ пък поискаха депутатските заплати да се изравнят на минималната работна за страната от 1 април, която е 610 лв.

Към депутатската заплата са вързани и заплатите на над 500 души в държавата – президент, министри, шефове на комисии, висши администратори и съдии и др.

50% от брутните възнаграждение да стане заплатата на депутатите, поискаха пък от ВМРО. Само така ще покажем, че наистина сме съпричастни, а не след няколко месеца, когато кризата ще продължи и всички заплати и доходи ще падат в страната, нашите да са замразени на по-високо ниво, обясни Юлиан Ангелов.

Формулата за формирането на заплатите на депутатите е сбъркана и настояваме за промяната й неведнъж, заяви той. Напомни, че са искали заплатите да бъдат индексирани веднъж годишно – през юли, както пенсиите.

Огромни заплати има в много държавни структури, но не виждам те да са засегнати с решение на НС, никой не предлага промяна на заплатите на министри, кметове. Не е ли редно всички, които заемат изборни постове, да бъдат с намалени заплати по време на извънредно положение, попита още Ангелов.

ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е необходим, обяви за.-шефът на групата Йордан Цонев. Ще продължим да не подкрепяме популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Заплатите ни растат с темпа на средната работна заплата, а той нараства съобразно стандарта на живот на страната, ръста на българската икономика, обясни той. Трябва да оценяваме собствения си труд, допълни Цонев.

Тъй като спестените пари от тази поправка ще останат в бюджета на НС, а оттам ще отидат и в бюджета на страната, Цонев предложи те да бъдат внесени сега по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

Ние сме с най-брутални нива на неравенства в ЕС и това е проблем от етичен и морален характер, отвърна Крум Зарков от БСП. Средната заплата в България е от около 1200 лева, а повече от 80% от хората работят под средната. При огромни разлики в заплатите средната расте на нива много по-високи от масовите, обясни соцдепутатът.

Той критикува, че след като няма системен подход към определянето на депутатските заплати, се стига до кризи, в които се правят популистки предложения на коляно.

Би трябвало да си намалим заплатите, не защото дразним хората, а защото не е справедливо и икономически обосновано да си вдигаме заплатите на всеки 3 месеца, без да се отчита трудът, който сме положили, обясни соцлидерката Корнелия Нинова. Тя попита защо депутатите трябва да са съпричастни само в криза, а не изобщо към онези 2 милиона българи, които са на прага на бедността.

Депутатите обаче влязоха и в лични нападки.

Когато бойкотирахте заседанията на парламента, получавахте заплати, обърна се към червените Лъчезар Иванов от ГЕРБ. И попита как „една 28-годишна девойка може да извади 60 хил. долара, за да участва в приватизацията“, като така лишава много работници да участват в нея.

Няма да отговарям за едни телефони верту, взети от едни хора, изказвали се от трибуната, защото претендираме за правова държава, в която клеветниците си получават заслуженото, отвърна Нинова. Напомни, че е спечелила дело за клевета срещу Борисов.

Когато бяхте зам.-министър, в колко борда участвахте и какви пари получавахте там и колко от тях отделихте за бедните български граждани, които живееха с минимални възнаграждения, обърна се в отговор към Нинова Иванов. Той запомни, че през 2010 г. ГЕРБ замрази заплатите на депутатите и беше така до 2013 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена