МОН и КЗП с препоръки за предварително платилите таксите на частните градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/8414101 www.24chasa.bg
От МОН и от КЗП отправят препоръки какво да се направи с предварително платени суми за частни детски градини, затворени заради извънредното положение. Снимка: МОН

От МОН и от КЗП отправят препоръки какво да се направи с предварително платени суми за частни детски градини,
затворени заради извънредното положение.

Във връзка с решение на Народното събрание за обявяване на извънредното положение /обнародвано в ДВ, бр. 22 от 13 март 2020 г./ и въведените мерки и действия по време на извънредното положение на територията на страната със заповед от 13 март, изменена със заповед от 26 март на министъра на здравеопазването, са преустановени посещенията на децата в детските градини и детските ясли. Предвид на това частните детски градини и ясли не могат да изпълняват дейностите по отглеждане, възпитание, социализация и обучение на деца в предучилищна възраст за времето на извънредното положение и съответно не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга. Това съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В случаите, в които потребителите не могат да използват услуга, за която са заплатили, би следвало да могат да се възползват от правото си да им бъде възстановена заплатената авансово сума.

В периода, в който децата не могат да посещават съответните детски ясли и детски градини поради наложените ограничения, с цел защита на здравето им, юридическите лица, предлагащи услугата чрез директорите на частните детски градини и ясли, могат да използват различен подход в зависимост от възможността за договаряне - възстановяване на платените суми, използване на платената цена за бъдещи периоди или др.

Обективен факт е, че въпреки преустановяването на посещенията на децата в детските градини и ясли съществуват необходими и присъщи разходи на институцията /наем на сграда, охрана, ток, интернет и др./, които следва да бъдат разплащани и за времето на извънредното положение, поради което е възможно прихващане на част от вече заплатената сума.
Страните могат, след постигнато съгласие във връзка с посоченото, да го оформят с подписване на анекс към договора за предоставянето на услугата, като юридическото лице, директорът на институцията, биха могли да предоставят и съпътстващ документ /ваучер, разписка и др./
От образователното министерство уточняват, че тези препоръки са на МОН и на КЗП във връзка с предварително заплатени суми за посещение на частни детски градини и частни детски ясли в условията на извънредното положение заради разпространението на COVID-19 в България и по повод постъпили сигнали и въпроси.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното