Горанов: Националният рамков договор ще бъде преподписан

https://www.24chasa.bg/novini/article/8414220 www.24chasa.bg
Владислав Горанов Снимка: пресцентърът на парламента

Заработката на лечебните заведения вероятно ще бъде по-малка, но това няма да бъде отчетено при финансирането им по време на кризата. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна по време на дебатите за актуализацията на бюджета.

"Ограниченията, които се наложиха, свързани с дейността на лечебните заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ, в това число специализираната извънболнична помощ и денталните кабинети, са със ограничено действие". По думите му е възможно заработката им да е значително по-малка през този период, но тя няма да бъде отчетена при финансирането им по време на кризата.

Механизмът, който се подготвя, и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната им заработка, както и на извъндоговорните партньори и от извънболничната помощ, и от денталната.

Той уточни, че процентите са 85%, а не 100% защото е направена преценка, че лимитирането в дейността би следвало да доведе и до някакво спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че реално не е извършвана медицинска дейност, и няма да са на 20%, или на 30 %, или на 40 % от заработката си, както е обичайно, каза още финансовият министър.

Моделът е съгласуван с лекарския съюз и предстои след заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, да бъде преподписан Националният рамков договор, допълни още Горанов в отговор на депутатите Филип Попов и Георги Йорданов от "БСП за България".

С тези мерки, които се предвидили, на практика се закриват болници, заяви Филип Попов. Той даде пример с Белоградчишката болница, която изтъкна, че е пред закриване и подчерта, че нищо не е предвидено като помощ към болничните заведения. Попов призова да се помогне на малките болници и да бъдат предвидени средства и за общините, в които те се намират. Тези, който са на предния фронт, не са уважени даже с едно изречение в актуализацията на бюджета и за тях не е предвидено нито стотинка, допълни Георги Йоранов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Новият собственик на "Левски" Наско Сираков е подготвил структорни промени в клуба. На "Герена" ще се върнат някои емблематични за "сините" имена. Първото от тях е на Даниел Боримиров, научи "България днес". Бившият халф за пореден път ще оглави школата на "Левски". Той ще смени сегашния директор на Детско юношеската школа (ДЮШ) Йончо Арсов

Григор Димитров ще участва в още един демонстративен турнир след надпреварата, организирана от Новак Джокович. Българинът беше потвърден като един от тенисистите в състезанието Тийм 7. То ще се проведе в Кицбюел (Ав) от 7 до 11 юли. Организатор е Доминик Тийм. Той е събрал награден фонд от 300 000 евро

Главният претендент за треньорския пост в "Милан" Ралф Рангник, е дал конкретни имена за селекцията на „росонерите" за новия сезон, съобщава "Милан Нюз". Рангник бил обсъдил с изпълнителния директор на "росонерите" Иван Газидис трансферния списък, в който фигурират пет имена. Това са защитникът на "Фиорентина" Никола Миленкович