Идат гладни бунтове в Европа и САЩ - свършват парите и храната

https://www.24chasa.bg/novini/article/8417262 www.24chasa.bg
Албанци са дезинфекцирани на влизане в супермаркет в Тирана. СНИМКА: РОЙТЕРС

ООН предрича хуманитарна катастрофа

На милиони хора по света, затворени по домовете си заради карантината, им свършват парите, а с това и търпението. Липсата на продоволствия, предизвикано от разрушаването на веригите за доставки, може да предизвика масови безредици дори в богатите страни в Европа и в САЩ, пише РИА Новости.

“Неефективни политически решения предизвикват продоволствена криза и това ще доведе до широкомащабна хуманитарна катастрофа”, заяви шефът на Организацията на ООН по прехрана и земеделие Ку Донгю. Избухването на пандемията от коронавируса и свързаните с това ограничителни мерки са създали огромни логистични проблеми. “В света има достатъчно храна, но е много голям рискът продуктите да не могат да стигнат до едно или друго място”, каза Донгю. Според него не бива да се допусне ограничаване на износа на хранителни стоки, защото това ще предизвика криза на световните пазари, скок на цените и храната ще стане недостъпна за много хора.

Притесненията са оправдани. Виетнам, един от трите най-големи производители на ориз, спря да изнася. Казахстан забрани износа на брашно и зеленчуци. Западни експерти са притеснени, че Русия - най-големият износител на пшеница, може да спре доставките. На Чикагската борса за две седмици житото поскъпна с 11%.

Заради затворените граници на много страни катастрофално липсват земеделски работници, които обикновено са трудови мигранти от по-бедни държави. Няма кой да прибере реколтата във фермите, няма кой да се труди в кланиците и месокомбинатите и дори превозът на храни е голям проблем. За да се избегне колапсът в селското стопанство, ЕС с риск да засили епидемията разреши движение на сезонни работници за събиране на реколтата и на шофьори на камиони.

Всичко това обаче не решава проблема на хората, останали без препитание заради кризата. Според кмета на Палермо Леолука Орландо рискът от масови безредици в по-бедната Южна Италия е много голям, а от недоволството се възползва мафията. “Незначителните спестявания на хората привършват. Скоро ще избухнат социално-икономически брожения”, казва кметът. Полицията в Неапол и Палермо вече е свидетел на кражби на храна от суперите.

Руската икономика пък трябва да се готви за “идеалната буря” - съвпадение на няколко критични фактора, сочат експерти. Става въпрос за коронавируса, падането на цените на петрола, девалвацията на рублата, спада на потреблението. Икономисти прогнозират най-малко 2-годишна рецесия в Русия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи