44 хил. нови безработни от 13 март, само 7231 работници в схемата 60/40

https://www.24chasa.bg/novini/article/8417408 www.24chasa.bg
Безработни чакат на дълга опашка пред едно от софийските бюра по труда. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Фирмите не можели да участват и при новия вариант, в който държавата поема осигуровките

Синдикатите искат 80% обезщетение от НОИ и 30 дни отпуск за родители на деца до 12 години

44 хиляди са загубили работата си и са се регистрирали в бюрата по труда от началото на извънредното положение на 13 март, което доведе и до икономическа криза, съобщиха от Агенцията по заетостта пред “24 часа”. В същото време са подадени

само 643

заявления от

работодатели

за участие в схемата 60/40. Заявленията са за 7231 работници.

Късно снощи депутатите трябваше да одобрят промени в схемата, според които работодателят ще плаща само 40% от заплатата на работниците си, а държавата поема 60% и пълните осигуровки. То бе предложено, след като четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха, че първоначалният вариант на схемата е неработещ за повечето от заплашените да фалират фирми.

Само мярката 60/40 няма да помогне на работниците на малките и средните предприятия да запазят работата си, защото работодателите нямат средства да доплащат и тези 40% от заплатата, макар и държавата да поема вече осигуровките, коментираха в понеделник от синдикатите.

“Основната част от малкия и средния бизнес няма да може да доплаща тези 40%, а там е и огромната част от заетостта в страната”, обясни икономическият съветник от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Освен това

без помощ ще

останат и хората,

работили само

на граждански

договор

или, ако са били в сивия сектор, добави тя. Без помощ щели да са и тези, които са имали трудов договор, но не са били осигурявани през 12 от последните 18 месеца.

Фонд “Безработица” към Националния осигурителен институт да плаща 80% от заплатата на загубилите работата си вместо досегашните 60 на сто. Освен това да има долна граница на обезщетението, която да е 80% от минималната заплата, или 488 лв., и горна - 60 на сто от максималния осигурителен доход, или 1800 лв., предложиха от “Подкрепа”.

От КНСБ пък искат обезщетението на хората, които работят на минимална заплата, да е поне 60% от нея. Сметките показват, че при 610 лв. това означава 366 лв. Причината е, че сега минималната ставка на ден е 9 лв. И при средно 21 работни дни се получава обезщетение от 189 лв. на месец. Хората, които нямат доходи и няма да бъдат обезщетени от фонд “Безработица”, пък да получат

ваучери за

храна, които

да са 60% от

минималната

заплата,

предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това трябвало да е втори пакет от икономически мерки заради коронавируса.

Специални мерки да се предвидят за родителите на 700 хил. деца до 12-годишна възраст. Те не могат да оставят децата си сами вкъщи, защото законът забранява дете до 12 години да е само.

Заради затворените училища и детски градини хиляди родители са принудени да пускат отпуск и да търсят различни варианти. Платеният отпуск обаче е само 20 дни и на повечето родители ще изтече на 10 април. А извънредното положение бе удължено до 13 май.

Това е причината от КТ “Подкрепа” да искат платеният отпуск за майки на деца до 12 г. да е 30 дни през тази година. Толкова да е и за хората с увреждания.

“Още в началото на извънредното положение поискахме да се предоставят ваучери за детегледачи на малките деца, които сега не могат да ходят на училище, но и не могат да останат сами вкъщи. Отговорът, който тогава получихме, е, че няма да има достатъчно детегледачи. В неделя направихме ново предложение, базирано на европейския опит - майките на деца до 12 г. да могат да си останат вкъщи и те да получават възнаграждения колкото за временна нетрудоспособност - до 30 работни дни. А той е толкова, за да се покрие периодът на извънредното положение”, каза Ваня Григорова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него