Поръчките от чужбина за фирмите почнаха да падат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8417478 www.24chasa.bg
Строителството е единственият бранш, в който поради сезонни причини мениджърите се надяват на леко подобрение на икономическото състояние на фирмите през следващите три месеца.

През март са се свили с над 5% в сравнение с февруари

Осигуреността на производството в българската промишленост с поръчки от чужбина е спаднала през март в сравнение с предишния месец с 5,1 процентни пункта. Това показват данните на НСИ за ключовите показатели на България, разпространени в понеделник.

Несигурната икономическа среда вече се е превърнала в основно затруднение за фирмите от промишлеността, като 35% от анкетираните мениджъри я посочват на първо място сред затрудненията си.

Докато традиционният недостиг на квалифицирана работна ръка отстъпва на второ място сред неблагоприятните показатели, намалявайки с няколко процентни пункта през март в сравнение с февруари.

Недостатъчното търсене на продукция от страната и от чужбина са съответно на трето и на четвърто място сред посочените причини за лошото състояние на промишлените предприятия, значително увеличавайки се в сравнение с февруари.

Очакванията за продажните цени на продукцията обаче са да останат без съществена промяна през следващите три месеца.

Кризата се отразява още по-неблагоприятно на търговията на дребно – повече от половината анкетирани мениджъри в търговията се опасяват от несигурната икономическа среда, но все още конкуренцията в бранша се счита за още по-голяма заплаха. Веднага след това идва спадът в търсенето. Търговците също не прогнозират увеличение на цените на дребно през следващите три месеца.

В сферата на услугите положението е съвсем малко по-добро от това в търговията на дребно. И там несигурната икономическа среда плаши мениджърите най-много, но смятат, че конкуренцията в бранша им е още по-силна причина за негативните очаквания.

Строителството е единственият бранш, в който поради сезонни причини мениджърите се надяват на леко подобрение на икономическото състояние на фирмите през следващите три месеца. Това е свързано най-вече с увеличение на поръчките за ново строителство.

Съответно и най-големият проблем за тях продължава да е недостигът на работна ръка – 52% го поставят на първо място, а едва след това - несигурната икономическа среда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения