Първи по-меки мерки - отварят пазарите, пускат на работа хора под карантина, които са здрави (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8417755 www.24chasa.bg
Фермерските и кооперативните пазари отново ще могат да отворят при определени мерки.

Целта е да се помогне на земеделските производители, които не могат да си продадат продукцията

Първо смекчаване на мерките след въвеждането на извънредното положение разпореди здравният министър министър Кирил Ананиев.

С негова заповед от 6 април се отварят кооперативните и фермерските пазари, като общините трябва да създадат организация, която да позволи функционирането им.

За спазване на защитните мерки срещу коронавируса е посочено, че може да се увеличи площта на фермерските пазари и да се поставят информационни табели за спазване на мерките.

Допускат се и заграждания с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара. Трябва да се спазва дистанция от минимум 2 метра между продавачите и клиентите и да се използват предпазни средства, да се прави и дезинфекция.

Със заповедта се дава и достъп на фермерите до обработваемите площи, както и до реализация на пазара на произведената от тях продукция - зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция, при спазване на всички изисквания срещу вируса.

За да не се спира отглеждането на животни, както и работата за преработка на суровини и производство на фуражи, хора, които са били контактни със заразени от коронавирус и са под карантина, ще могат да ходят на работа. Те ще напускат дома с подписана декларация, като работодателят осигурява подходящи условия на работа. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

В заповедта на Ананиев се посочва още, че трябва да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за извънредното положение.

Производители на разсад за зеленчуци от района на Пловдив и Пазарджик вчера изразиха силно безпокойство, че не си реализират стоката, което означава освен загуба за тях и вероятен дефицит от зеленчуци през лятото заради изтърваните земеделски срокове.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него