Актуализацията на Бюджет 2020 беше приета на второ четене

https://www.24chasa.bg/novini/article/8418059 www.24chasa.bg
Владислав Горанов Снимка: пресцентърът на парламента, архив

Парламентът прие на второ четене актуализацията на Бюджет 2020 г., с която лимитът на държавния дълг, който може да бъде поет през годината, се увеличава от 2,2 млрд. на 10 млрд.лв.

Заем от Международния валутен фонд няма да бъде теглен засега, единодушно решиха депутатите. Актуализираният бюджет не беше подкрепен от левицата.

"Искам да ви уверя, че с увеличаването на лимита на държавен дълг ще търся най-оптималните решения за българския бюджет. Дай боже да не се налага да се достига до целия му лимит" заяви финансовият министър Владислав Горанов след приключване на дебатите в пленарна зала.

Той подчерта, че актуализацията е напълно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си през следващите месеци и до края на годината и призова да не се избързва с мерки, който могат да бъдат взети във всеки момент на следващ етап.
1,5 млрд. лв. ще бъдат насочени към фонд "Безработица" за обезщетения на безработните и за финансиране на т.нар. мярка 60/40.

Осигуровките по мярката също ще бъдат покрити от държавата, но в частта им, дължаща се от работодателя. Хората, които получават обезщетения за безработица, ще могат да работят на трудов договор при селкостопански производители, докато трае извънредното положение у нас, без да губят правото си на обезщетение. В бюджета са разчетени и 70 млн.лв. допълнителни лихвени разходи, свързани с увеличението на лимита на държавния дълг.

Заедно с предвидените средства за осигуряване на допълнителен капитал за Българската банка за развитие (ББР) в размер на 700 млн.лв., гласувани бяха и допълнителни 700 млн.лв. държавни гаранции за заеми на бизнеса и гражданите.
Хората без право на обещетение, които са в неплатен отпуск за три месеца, както и самоосигуряващите се лица, ще могат да получат 1 500 лева безлихвен заем, които е със срок на погасяване 10 г. и гратисен период от 5 г. ББР разработва и програма, насочена към подпомагане на малкия и среден бизнес.

За 2020 г. дефицитът в държавния бюджет се очаква да достигне до 3,5 млрд.лв. или 2,9% от прогнозирания брутен вътрешен продукт. В разчетите на бюджета се очертават намаление на приходите с 2, 44 млрд. лв., заради основни данъци като ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Спадът в най-голяма степен е при ДДС - 1,1 млрд.лв.

Заседанието продължи над 12 часа, а депутатите гласуваха на две групи,според приетите мерки за работа на Народно Събрание. В първата група влизаха депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а във втората група - от ГЕРБ и Обединени патриоти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на