Радев: Дарих цялата си заплата на възрастните в община Видин преди месец (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8419434 www.24chasa.bg

Ако депутатите искат да се равняват по мен, да дарят и заплатите си за март, както направих аз

Президентът Румен Радев е дарил заплатата си за месец март за възрастните хора в община Видин още преди половин месец. Това съобщи самият той след посещение в „Пирогов“.

„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. За мен дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите, другото е суета и популизъм“, заяви Радев. И се обърна към депутатите: „Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от изказванията ви, има лесно решение – кръгом и бегом обратно към месец март, дарете си и мартенските заплати, както го направих и аз.“

Държавният глава обяви за добре, че има събрани толкова много дарения за болниците и медиците, но призова, че е крайно време и държавата да се намеси по-решително и финансово, и организационно, и материално, преди да свърши пандемията.

Запитан какво прави съпругата му Десислава Радева в момента на криза, президентът обяви, че до момента тя е дарила 10 хиляди лева за храна на възрастни хора и има инициатива за това. „Тя има своите инициативи, разгръща ги. Но да ви кажа нещо за дарителството – когато моята съпруга обикаляше трънските села, откъснати по време на Коледа, да носи храна и подаръци за възрастните хора, когато на 1 март носи мартеници, вие къде бяхте? Не е въпрос да правиш дарителство само, когато е модерно и ще те дадат камерите. Дарителството е дълбоко осъзнат личен акт. Не само да изръсиш пари, а да влезеш в къщите на тези самотни хора, да поговориш с тях чисто човешки, това също е акт на дарителство“, обясни Радев.

Държавният глава благодари на шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и екипа му за работата им в кризата и борбата с коронавируса.

Днес на „Дондуков“ 2 се очаква да постъпят промените в закона за извънредното положение, които депутатите гласуваха до късно снощи. Когато ги разгледам, ще взема отношение, отказа коментари по тях президентът.

Още в началото на кризата ясно заявих, че редом със здравните мерки, трябват убедителни, навременни и солидни мерки за борба със социално-икономическата криза, която, ако няма адекватна реакция, ще прерасне в социално-икономическа катастрофа. „Има вече прохождане за част от тези мерки, но все още сме далече от желаното“, допълни той.

Президентът призова по Великден хората да продължават с дисциплината и да изпълняват стриктно указанията, които се дават от властите.

Трябва да има ясно управление на кризата и там, където са предприети някакви мерки, трябва да се спазват, категоричен бе той. Но аз много ясно заявих – не можем до безкрай, докато има вирус в България, сега говорих с проф. Балтов и други специалисти – вирус ще има и след 13 май. Ние пак ли ще стоим в това положение, попита държавният глава. И призова да се мисли за ясна стратегия как управляемо, безопасно и възможно по-бързо ще излизаме от това състояние.

Имам свои идеи, предлагам досега, част от моите предложения се изпълняват, част не. Но властите вървят по моите стъпки, които аз казвам да се направят, каза Радев. И даде за пример Австрия, Германия, Дания, Норвегия. Ще дойдем на положението, което аз призовах.

Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото състояние на нацията. „Хората, които вземат тези решения, са сити хора. Но много българи има вече, които гладуват. Затова казвам – не чакайте момента, в който гладът ще победи страхът. Тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми“, обясни той. И предупреди, че трябва да се вземат мерки да няма гласни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата.

Премиерът да се запознае със законите и конституцията и да види къде президентът може да налага вето. Не може на решение на Народното събрание, така Радев коментира заканата на Бойко Борисов от миналата седмица, че ако президентът наложи вето на удължаването на извънредното положение, той ще изкара ГЕРБ от парламента. „Гьоте е казал: Няма нищо по-страшно от активната глупост“, коментира Радев.