Ветеринари алармират: Не купувайте Ивермектин за лечение, силно токсичен е

https://www.24chasa.bg/novini/article/8420923 www.24chasa.bg
Българският Ветеринарен Съюз /БВС/ е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти. СНИМКА: Пиксабей

Българският Ветеринарен Съюз /БВС/ е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти.

Засиленият интерес към това лекарство е породен от предположение на проф. д-р Иво Петров пред БНТ, че този препарат, който се използва за краста, дава надежди за лечение на COVID-19.

Ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие. Във ветеринарната медицина се използват много от продуктите от групата на Ивермектина.

Той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира.

Неправилната масова употреба на Ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт, заявяват от Ветеринарния съюз.

"Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид-човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози", заявават от БВС.

В Австралия в момента изследват ефекта на това лекарство. Проучванията обаче са в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вируса. Това стана ясно на редовния брифинг в Министерски съвет днес от думите на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България има възможости за производство и то в много големи количества" , заяви ген. Мутафчийски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България