ЕП: Увеличават се случаите на домашно насилие в страните от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8422227 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

С една трета са се увеличили случаите на домашно насилие в редица страни от ЕС след въвеждането на мерките за изолация заради коронавируса. Това се казва в изявление на Европейския парламент, цитирано от РИА Новости.

В редица страни в ЕС, както и на други места по света, е отчетено увеличение с една трета на случаите на домашно насилие след въвеждането на мерките за изолация, се уточнява в текста.

От ЕП поясниха, че жените, сблъкващи се с домашно насилие, са принудени да прекарват вкъщи много време заедно с насилниците им, а възможностите за търсене на помощ са станали много по-ограничени.

Предстоящите дни и седмици ще бъдат особено опасни за жените. Всички се сблъскваме със сериозни психологически предизвикателства заради изолацията или карантината, но жените, а често и децата, които живеят в „небезопасни домове”преживяват особено силен стрес, каза председателката на Комисията за защита на правата на жените Евелен Регнер.

Тя посочи, че сега ЕС би следвало да осбърне особено внимание на въпросите, свързани с насилие над жени. Тя посочи, че трябва да бъдат въведени лесни начини за подаване на сигнали в полицията като чрез смс, чат и др.

По думите й ЕС трябва да помогне на държавите финансово за увеличаване на капацитетите на центровете за прием на жени, пострадали от домашно насилие.

Превод и редакция: Нора Чолакова