Реаниматор: Следете кислорода в кръвта си

https://www.24chasa.bg/novini/article/8422779 www.24chasa.bg
д-р Филип Абединов Кадър: bTV

Важни са мерките срещу коронавируса, защото ако изведнъж хората се разболеят и много нахлуят в интензивното отделение и се нуждаят от кислородотерапия, няма да можем да смогнем. Това коментира пред bTV реаниматорът д-р Филип Абединов.

Според него на места наистина се работи максимално без инвазивно поддържане на дишането на болните от COVID-19 у нас, защото при включване на респиратор нещата стават много сложни

Той се ползва поне две седмици от един човек, а през това време ако дойдат други болни, как ще ги включим, ако се нуждаят, каза още специалистът.

Според него има две решения на проблема – или до край с неизнвазивни методи да се лекуват хората, или да се поръчат още респиратори.

Той обясни, че при нехомогенност на белия дроб кислородът няма как да насити организма ни, а с това се стига до много сериозно влошаване на състоянието на човек, затова се налага включване на командно дишане.

Той посъветва хората да си купят апарат за измерване на кислорода в кръвта и да го следят всеки ден, защото ако рязко намалее може да се види, че има някакъв проблем с белия дроб при болните от коронавирус, които са си вкъщи.

Ако например стойността падне под 96, на 93, е хубаво да се обадите на лекаря си, поне да си поговорите, защото много хора с коронавирус идват в последния момент в болницата, когато вече се включват на командно дишане и се съобщава след 48 часа за фаталния изход, каза още д-р Абединов.

Според него по-добре напразно да се обадим на лекаря си, отколкото да стане късно.

Той посъветва и колегите си как да си набавят предпазни средства, ако нямат – самият Абединов в началото на епидемията е ползвал шлем от строителен магазин и подводни очила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи