Специалист: Не се презапасявайте с лекарства, може да няма за нуждаещи се

https://www.24chasa.bg/novini/article/8424276 www.24chasa.bg
проф. Асена Стоименова Снимка: Нова тв

Хора масово се презапасяват с лекарства, з акоито в социалните медии и мрежи се твърди, че помагат при леки до среднотежки симптоми на COVID-19. 

"Действително по света – във Франция, в Китай, в САЩ част от лекарите наблюдават положителни ефекти, но не може да се каже, че това са 100% ефективни“. Това каза пред Нова тв проф. Асена Стоименова, председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Тя посъветва гражданите да не се презапасяват с каквито и да е медикаменти, а да се доверят на личните си лекари. Тя уточни, че вследствие на такова презапасяване с ненужни лекарства може да се стигне до ситуация, в която болни хора, които имат нужда от тях да останат без лечение.

„В последните седмици излезе информация за информация за „успешното“ прилагане на азитромицин /антибиотик за лечение на инфекции на горни и долни дихателни пътища/ за лечение на леки и среднотежки симптоми на COVID-19. След това се появиха пациенти с рецепти за по 3-4 опаковки“, обясни проф. Стоименова.

По думите й рецептите по Viber не представляват легално здравеопазване и изрази надежда извънредното положение да е катализатор за въвеждането на електронно такова. Тя обясни, че се очаква липса на определени медикаменти, но за тях има алтернативи.