Радио Китай: Искането на „обезщетение" от Китай е абсолютно неоснователно и неморално

https://www.24chasa.bg/novini/article/8424390 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

Наскоро английската организация „Henry Jackson Society" публикува т.нар. изследователски доклад, в който обвини Китай в прикриване на информация за епидемията и нарушаване на „Международните здрави разпоредби", като настоява за обезщетение от Китай.

Известно е, че Китай положи безпрецедентни усилия за превенция и контрол на епидемията и спечели скъпоценно време за света да спре разпространението на вируса. Още на 31 декември миналата година Китай докладва на Световната здравна организация за заразените в страната необясними случаи от пневмония, своевременно сподели със СЗО и целия свят генетичната последователност на новия коронавирус и предоставяше данни за епидемията в страната всеки ден. Искаме да попитаме, съгласно кой международен закон някои западни хора искат да търсят отговорност на Китай?

Пред епидемията всички сме жертви. В историята никога не е имало прецедент за търсене на отговорност към определени държави заради инциденти с общественото здраве, защото това неизбежно ще предизвика вълна от омраза към конкретните етнически групи в световен мащаб и изкуствено ще създаде трагедии. Твърденията на някои западни хора в същността си са расистки и прекрачват моралната линия, коментира "Радио Китай".

Директорът на изследователския институт на Китай при Кингс колидж Лондон, Кери Браун посочи, че институтът „Henry Jackson Society" е известна дясна организация, която особено обича да напада. Трябва да се отбележи, че някои десни политици във Великобритания явно или прикрито действат съгласувано с тези десни учени, за да търсят „изкупителна жертва" за хаотичната реакция на властите.

Всъщност във Великобритания не липсват напреднали медицински технологии, обаче недостигът на медицински ресурси и безразличието към публикуваната от Китай информация, значително ограничиха способността на британското общество да реагира на кризата в общественото здравеопазване. Хората, които наистина трябва да бъдат критикувани, са онези десни учени и консервативни политици на страната.

Понастоящем потвърдените случаи по целия свят вече надхвърлиха 1,2 милиона, само в САЩ са повече от 360 хиляди. Британският министър-председател Борис Джонсън в момента се лекува в интензивно отделение заради влошени симптоми. В този критичен момент на световната антиепидемична борба поведенията на някои организации и политици в Европа и Америка са открито расистки и политически мотивирани с елемент на „прехвърляне на топката", което вреди сериозно на международното сътрудничество за предотвратяване и контролиране на пандемията. Точно тези хора трябва да поемат отговорността, защото те няма морално дъно и създават хаос в света.