Радио Китай: Искането на „обезщетение" от Китай е абсолютно неоснователно и неморално

https://www.24chasa.bg/novini/article/8424390 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

Наскоро английската организация „Henry Jackson Society" публикува т.нар. изследователски доклад, в който обвини Китай в прикриване на информация за епидемията и нарушаване на „Международните здрави разпоредби", като настоява за обезщетение от Китай.

Известно е, че Китай положи безпрецедентни усилия за превенция и контрол на епидемията и спечели скъпоценно време за света да спре разпространението на вируса. Още на 31 декември миналата година Китай докладва на Световната здравна организация за заразените в страната необясними случаи от пневмония, своевременно сподели със СЗО и целия свят генетичната последователност на новия коронавирус и предоставяше данни за епидемията в страната всеки ден. Искаме да попитаме, съгласно кой международен закон някои западни хора искат да търсят отговорност на Китай?

Пред епидемията всички сме жертви. В историята никога не е имало прецедент за търсене на отговорност към определени държави заради инциденти с общественото здраве, защото това неизбежно ще предизвика вълна от омраза към конкретните етнически групи в световен мащаб и изкуствено ще създаде трагедии. Твърденията на някои западни хора в същността си са расистки и прекрачват моралната линия, коментира "Радио Китай".

Директорът на изследователския институт на Китай при Кингс колидж Лондон, Кери Браун посочи, че институтът „Henry Jackson Society" е известна дясна организация, която особено обича да напада. Трябва да се отбележи, че някои десни политици във Великобритания явно или прикрито действат съгласувано с тези десни учени, за да търсят „изкупителна жертва" за хаотичната реакция на властите.

Всъщност във Великобритания не липсват напреднали медицински технологии, обаче недостигът на медицински ресурси и безразличието към публикуваната от Китай информация, значително ограничиха способността на британското общество да реагира на кризата в общественото здравеопазване. Хората, които наистина трябва да бъдат критикувани, са онези десни учени и консервативни политици на страната.

Понастоящем потвърдените случаи по целия свят вече надхвърлиха 1,2 милиона, само в САЩ са повече от 360 хиляди. Британският министър-председател Борис Джонсън в момента се лекува в интензивно отделение заради влошени симптоми. В този критичен момент на световната антиепидемична борба поведенията на някои организации и политици в Европа и Америка са открито расистки и политически мотивирани с елемент на „прехвърляне на топката", което вреди сериозно на международното сътрудничество за предотвратяване и контролиране на пандемията. Точно тези хора трябва да поемат отговорността, защото те няма морално дъно и създават хаос в света.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи