„Г-77 и Китай" призовават за съвместно справяне с епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8424420 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

На проведената на 7 април в Пекин редовна пресконференция, говорителят на Министерството на външните работи Джао Лидзиен заяви, че Китай желае заедно с останалите страни по света съвместно да се справят с предизвикателствата с новия коронавирус, да дадат своя принос за овладяването на епидемията час по-скоро и изграждането на общност на споделена съдба.

Съобщено бе, че най-голямата и най-влиятелната политическа група на ООН за развиващите се страни – „Г-77 и Китай" публикува изявление на 3 април относно епидемията от новия коронавирус, в което призовава за солидарността и координацията на международната общност и съвместното полагане на усилия за намаляване на влиянието на заразата, предаде "Радио Китай".

Джао Лидзиен заяви, че изявлението изпраща положителен сигнал за справяне с епидемията чрез солидарност и сътрудничество, което е от полза за международната общност да се фокусира върху трудностите на развиващите се страни, за увеличаване на материалната и технологична подкрепа за тях, за реализиране на програмата за устойчиво развитие до 2030 г., както и за защитата на интересите на мултилатерализма и развиващите се държави. Епидемията няма граници. Китай ще продължи да предоставя помощ на развиващите се страни, които сериозно са пострадали от епидемията, в рамките на сътрудничеството „Юг на Юг".