София включва доброволци в дезинфекцията на градския транспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8427471 www.24chasa.bg

Фандъкова: Обсъждаме след Великден възможност семейства с малки деца да имат контролиран достъп до паркове

Столичната община ще включи доброволци в дезинфекцията на градския транспорт. От четвъртък 25 граждани ще дезинфекцират превозните средства на 10 крайни спирки. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя получи за временно ползване 8 автомобила, предоставени от "Рено Нисан България". Колите ще се ползват за доставка на храна и продукти до края на извънредното положение.

Компанията дарява общо 20 автомобила на различни общини за временно ползване. Дарението се предоставя чрез Националния логистично-координационен център към Националния оперативен щаб и със съдействието на Националното сдружение на общините в България. Фандъкова получи автомобилите в присъствието на изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева, шефът на ГД ПАБЗН главен комисар Николай Николов, който е начело и на Националния логистично-координационен център към Националния оперативен щаб и генералният мениджър на "Рено" и "Дачия" за България Емил Гърнев.

Фандъкова отново благодари на гражданите и бизнеса за подкрепата, която получава общината и подчерта, че доставка на храна ежедневно получават около 3000 нуждаещи се. Храна вече ще се доставя и на 180 социалнослаби семейства в районите "Подуяне" и "Красно село". Тя е осигурена от Българската храничелна банка.

"Имаме много записани доброволци, които са нетърпеливи да се включат. Затова разговаряхме с част от тях дали са съгласни да помогнат с друга дейност освен доставка на храна и медикаменти. И от утре 25 от тях ще подпомагат дезинфекцията на превозните средства на градския транспорт. Тази дейност е изключително важна, затова съм разпоредила засилено почистване и дезинфекция на улици, булеварди и подлези", заяви Фандъкова.

Шест екипа на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция ще дезинфекцират днес обществени места в ромските махали в районите "Люлин", "Красна поляна" и "Слатина".

От четвъртък екипи на Столичния инспекторат започват засилени проверки на собствениците на кучета заради многото сигнали, че стопаните не почистват след домашните си любимци в паркове и градини.

Иначе Фандъкова увери, че пътникопотокът в градския транспорт се наблюдава постоянно от ЦГМ. Данните показали, че в късните часове вечер голяма част от превозните средства се движат празни и затова временно се намалява работното време на линиите - до 22 часа. Тя препоръча на хората, които пътуват с градски транспорт да носят маски в превозните средства.

Фандъкова коментира и евентуалното облекчаване на мерките за забрана за разходки в паркове и в планината Витоша.

"Преди 2 дни обсъждахме с премиера Бойко Борисов и проф. Мутафчийски варианти за облекчаване на част от мерките. Личното ми мнение е, че в момента е най-важно да мине пикът и до края на Великден не бива да се правят промени в режима. Но след това трябва да мислим за облекчаване на мерките, особено за семействата с малки деца. Вече създаваме организация как да става това. Разговарях и със СДВР и имам уверение, че полицията ще има ресурс да контролира този достъп. Моля, софиянци за още малко търпение. Нека да мине Великден", каза Фандъкова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане