Унгарските роми: Правителството ни пренебрегва в мерките срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8427477 www.24chasa.bg
Унгарските роми се оплакват, че правителството ги пренебрегва в мерките срещу коронавируса СНИМКА: Ройтерс

Лидерите на унгарската ромска общност каза вчера, че пандемията от коронавируса представлява огромна заплаха за и без това несигурния статут на маргинализираното малцинство. Много роми се чувстват изоставени от националистическото правителство.

Премиерът популист Виктор Орбан представи в понеделник широк план за смекчаване на икономическите последствия от остро заразната болест, с фокус върху повишението на инвестициите и създаването на работни места, който обаче пренебрегва най-бедните.

Ромските общности в цяла Източна Европа са обеднели, страдат от висока безработица и исторически са прицел на дискриминация, ставайки изкупителни жертви във време на криза. А епидемията от коронавируса накара много роми да се чувстват още по-уязвими, предаде БТА.

Унгарските роми започват да съобщават за повишен натиск, включително дискриминация, след като съкращенията на работни места започнаха да поразяват икономиката. "Още от първия момент икономическата криза се отрази много тежко, особено в селскостопанските райони", каза Ерньо Кадет, правозащитник в унгарския ромски пресцентър. "Те имат нула спестявания, никакъв буфер. Правителството ги пренебрегва."

Министърът на иновациите и технологиите Ласло Палкович не спомена никакви мерки, които биха могли да помогнат на ромите по време на брифинга във вторник. Мерки като заеми, данъци и програми за заплащане, които той изложи, "са в интерес на всички унгарци", каза говорител на правителството. Той даде същия отговор, когато го запитаха за някакви конкретни програми за ромите.

През февруари Орбан посочи, че правителството ще игнорира съдебно решение за плащане на компенсации на ромски деца, които са били незаконно сегрегирани в училище в източна Унгария .

Партията на Орбан - ФИДЕС - заяви, че хора, свързани с родения в Унгария милиардер Джордж Сорос, който спонсорира либерални каузи, е помогнал на роми да завеждат дела по този въпрос, както и да излязат с петиция, с която се протестира, че позицията на ФИДЕС може да разпали вражда между роми и не-роми.

Хиляди унгарци, включително ромски семейства и граждански активисти, участваха в протестен поход към парламента, но темата мина на заден план, след като пандемията се разрази в Европа.

Този скандал показа, че антиромските настроения, дискриминацията и дори сегрегацията са всекидневие в Унгария, както и в други райони на Източна Европа. Ромите се страхуват, че отново ще станат изкупителна жертва на икономическия срив, предизвикан от коронавируса.

Активистът Карой Бужа припомни случай, при който ром, нает в ресторант за бързо хранене в ресторант в Сегед, южна Унгария, е бил съкратен, а всички бели работници са запазили работните си места, включително и по-младши колеги.

"Това ми напомня за годините (1989-1990) на падането на комунизма, когато ромите първи бяха уволнявани", написа Бужа във Фейсбук. "Нуждаем се от единство и солидарност от всеки в тези тежки времена".

Ромите обикновено се наемат на несигурна работа ден за ден в селското стопанство и строителството, като улични музиканти, камериерки в хотели и кухни на ресторанти.

Данни за доходите и безработицата при ромите няма, но от неформални източници може да се направи извод, че те са много по-уязвими за безработица и получават само малка част от средния доход за страната, който се споделя в рамките на големи семейства и домакинства.

Занижените здравни норми в рамките на ромските общности също допринасят за повишената им уязвимост от последиците на пандемията. Североизточна Унгария, където са концентрирани стотици хиляди роми, засега е пощадена до голяма степен от заразата, сочат правителствени данни. Около половината от потвърдените в Унгария 817 случая на COVID-19 са в района на столицата Будапеща, а 38 са починалите.

Но всяко проникване на епидемията сред ромските общности може да предизвика хаос, тъй като много роми имат съпътстващи заболявания като белодробни инфекции и диабет, които повишават риска от заразяване с респираторната болест COVID-19, казват лидери на общността.

Според Габор Варади, ромски лидер в Мишколц, източна Унгария, в някои от техните общности липсват дори най-елементарни санитарни и хигиенни условия. Освен това ромите няма да спазват наложените заради епидемията ограничения, ако техните семейства започнат да гладуват у дома в резултат.

Няколко правозащитни организации в Европейския съюз предупредиха във вторник, че в ромските общности често няма течаща вода, а в някои страни около 80 на сто от ромите живеят в пренаселени жилища.

"Това прави спазването на физическа дистанция, която е ключово здравно изискване за превенция на заразяването с коронавируса, почти невъзможно", отбелязаха в доклад Агенцията за фундаменталните права при ЕС и офисът за Демократични институции и човешки права при ОССЕ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното