Доц. Мангъров не иска да посочва кой да умира, но не ни чакал Армагедон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428282 www.24chasa.bg
Доц. Атанас Мангъров е началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Имало зарази през 2007, 2008 и 2015 г.

Доцент Атанас Мангъров и във вторник продължи да защитава двете си основни тези - че не трябва да се затваря цялото общество, тъй като подобни епидемии сме преживели вече през 2007 , 2008. и 2015 г., и че трябва масово да се тестват българите, за да се види реалната цифра на заболели и здрави.

Заради втората идея на Мангъров - масовото тестване, ген. Мутафчийски заподозря, че някой е внесъл огромно количество от бързи, но неточни тестове и иска да ги реализира на пазара. Доцентът категорично отрича да има лични бизнес интереси.

“При цялостното затваряне на обществото ще умрат повече хора”, атакува Мангъров откъм bTV. И така отговори на Бойко Борисов, че като медик, който предлага да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез разхлабване на мерките, трябва да посочи кои да умрат и кои да живеят.

“Аз не искам да умират хора. Опитвам се да кажа какво би трябвало да се направи според мен и науката, за да умират по-малко”, бе защитната теза на Мангъров.

Началникът на детското отделение в Инфекциозна болница е обиден, че в устата му се слагали думи и те го конфронтират с хора, с които не иска да воюва.

Според него трябва да се изолират болните, както е при всяка епидемия, но не и да се затваря цялото общество.

По-широкото тестване пък щяло да даде представа колко са изкарали или не коронавируса, за да се правят изводи какво чака ги българите.

Доцент Мангъров и професор Коста Костов са най-активните и авторитетни говорители на медицинския щаб. Когато бе огласен съставът му, много техни колеги приеха негативно участието на двамата и се усъмниха в качествата на останалите членове. Мангъров и Костов са едни от най-уважаваните, но и най-високоплатени български лекари в частната си практика.

Бойко Борисов бе заподозрян, че се опитва да сблъска честта на двамата професори Костов и Мутафчийски. Тези, които разчитат ходовете на премиера, допуснаха, че чрез медицинския съвет дава удобна за него територия за дебат с противниците на мерките, които вземат правителството и националният щаб. И този дебат да се води пак на територията на Министерскит съвет, а не чрез медиите.

Съветът, който имаше неофициални амбиции да прави по 2 пресконференции на седмица, успя обаче да даде само две - на първата влезе в открит конфликт с националния щаб за масовото тестване. На втората обяви, че е свършил работа с 400-те страници за коронавируса, и се самозакри.