35 дни Испания не дава отговор може ли Арабаджиеви да бъдат съдени за данъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428323 www.24chasa.bg
Маринела и Ветко Арабаджиеви

Вече 35 дни спецсъдът в София чака официален отговор от испанските власти за делото срещу хотелиерите Маринела и Ветко Арабаджиеви. Пратени са две запитвания - първото от 5 март т. г., свързани с чуждото законодателство, изпълнението на европейските заповеди за арест и съгласието на Испания да екстрадира семейството му нас.

На 27 март т. г. е получено писмо по електронната поща от Борха Хименес, служител за контакт в Мадрид, който съдейства за по-бързата комуникация между държавите по важни съдебни дела.

В него се пояснява, че са водени разговори в Евроджъст по казуса и че съгласно решение на Централния следствен съд Вълчо (Ветко) Арабаджиев е предаден на българските власти само по 2 обвинения - за участие в престъпна група и за пране на пари, но не и за данъчни престъпления.

От спецсъда в София заявиха, че все още не са получили  официален отговор от съда в Испания, разрешил екстрадицията на Арабаджиеви. Мейлът на испанския служител е факт, но имал само информативен характер, без юридически последствия.

Журналист от в. "24 часа" успя да се свърже днес по телефона с г-н Хименес. Той потвърди, че е пратил писмо по електронната поща, но отказа да коментира съдържанието му.

Арабаджиеви бяха върнати в България с решение от 12 март 2019 г. Те бяха задържани в Испания, след като на 19 декември 2018 г. бяха обявени за издирване чрез Интерпол.

"В решението на испанския съд за връщането на Арабаджиеви не са сочат данъчни престъпления, но няма и отказ да бъдат съдени по тях", твърди магистрат, запознат с него. Тезата на адвокатите обаче е, че щом тези обвинения не се посочени и испанският съд не е дал съгласие бизнесменът и съпругата му да бъдат екстрадирани по тях, в тази част наказателното преследване трябва да бъде прекратено.

Заради спора наскоро делото в спецсъда в София бе спряно от съдията, който го гледа. Определението за това обаче бе отменено от апелативния спецсъд. Насрочено бе заседание за 30 април, но заради извънредните мерки за COVID-19, то ще бъде отложено, вероятно най-рано за края на май т.г.

На 1 април т.г. 3-членен състав с председател Христина Михайлова отказа да пусне Арабаджиев, но нареди съпругата му Маринела да бъде преместена от затворническата болница под домашен арест. Решението не е окончателно. То е подписано с особено мнение от съдебния заседател Силва Аврамова. Според нея Ветко Арабаджиев също трябва да бъде пуснат под домашен арест с оглед на влошеното му здравословно състояние и рисковете в условията на епидемията от COVID-19.

За задържането на Арабаджиеви предстои окончателно да се произнесе Апелативният специализиран съд. Решението ще бъде взето на закрито заседание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата