Обсъждат се помощи за свободните артисти с доход под 1000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428535 www.24chasa.bg
Министърът на културата Боил Банов СНИМКА: Архив

Три минимални заплати плюс осигуровките може би ще бъдат изплатени на свободните артисти, които досега са били с месечен доход под 1000 лв.

Тази мярка за подкрепа е била обсъдена вчера, 8 април, на среща на независимите артисти с министъра на културата Боил Банов. Това на практика е третото им събиране чрез видеоконферентна връзка, на което се търсят варианти как държавата да подкрепи независимия сектор в изкуствата.

Заплатите вероятно ще бъдат дадени чрез социален фонд, чието създаване също се обсъжда от две седмици. Две от заплатите ще покрият двата месеца в извънредно положение, а третата ще е допълнителна.

За онези независими артисти, чийто месечен доход е надминавал досега 1000 лв., ще бъдат предоставени няколко различни мерки. Сред тях са програми за субсидиране, които ще са с облекчен режим - например удължен за изпълнение срок. Вероятно ще бъдат намалени и административните разходи. Правилата тепърва ще се обсъждат, но почти сигурно е, че начините за подкрепа ще влязат в сила до края на април. Те ще бъдат финансирани от фонд "Култура", който е към Министерството на културата. В него има 2 млн. лева и те могат да бъдат пренасочени към независимия сектор в изкуствата.

Всички тези мерки, свързани с подкрепата за независимите артисти, предстои да бъдат обсъдени в Министерския съвет и с премиера Бойко Борисов, преди да станат реалност, обясниха от културното министерство пред "24 часа".

Същевременно артистите, които са на държавна работа, ще продължат да получават заплатите си, след като Министерският съвет отпусна вчера със свое постановление субсидия за това. В субсидията влизат и осигуровките. Помощта ще бъде от 13 март 2020 г. до месеца, в който всеки държавен културен институт достигне нивото на приходи за същия период за 2019 г. Мярката обаче няма да продължи повече от 6 месеца. През това време ще бъдат осигурени и условия за възстановяване на творческата дейност, ако има готовност от страна на зрителите да посещават спектакли и концерти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане