Хърватия има нужда от 10 млрд. долара за справяне с кризата от коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428681 www.24chasa.bg
Хърватия има нужда от 10 милиарда долара, за да се справи с кризата от коронавируса СНИМКА: Pixabay

Хърватия ще има нужда от около 70 милиарда куни (10 милиарда долара) през следващите няколко месеца, за да финансира мерките за борба с кризата, причинена от пандемията от COVID-19, заяви днес финансовият министър Здравко Марич, цитиран от Ройтерс.

Правителството вече предприе някои мерки в подкрепа на икономиката, включително отписване на данъчни задължения или отлагане на данъчни плащания през следващите три месеца. Държавата също така ще плати част от заплатите на служителите на компании, намиращи се в затруднено положение.

По-късно тази седмица правителството планира преговори с профсъюзите за евентуални намаления на заплатите в обществения сектор.

"Ще имаме нужда от между 65 и 70 милиарда куни, за да осигурим финансиране на нашите нужди в следващите три месеца", заяви Марич в интервю за телевизия Н1 ТВ. "Ние търсим средствата сега основно на вътрешния пазар, но ще се обърнем също и към международния пазар и финансовите институции", добави той, цитиран от БТА.

Преди кризата с коронавируса Хърватия планираше бюджетни разходи през 2020 г. в размер на 147,3 милиарда куни.

Страната, която е блокирана от средата на март, има потвърдени 1282 случая на COVID-19 и 18 смъртни случая, припомня БТА.

Туристическата й индустрия, която генерира почти една пета от брутния вътрешен продукт, е силно засегната от глобалната пандемия. Само чуждестранните туристи носят на страната над 10 милиарда евро годишно.

Марич заяви, че правителството ще разчита и на средства от Европейския съюз, за да се справи с кризата.

"Ние вече обмисляме някои мерки за след края на кризата, защото тогава ще ни е необходимо да сме готови с мерките за стимулиране на икономиката", посочи министърът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане