1000 бързи теста в Банско ще покажат колко хора са защитени вече от вируса (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428717 www.24chasa.bg
Екипите, които ще извършват тестовете в Банско, вече са готови.

- Правят изследването по разпореждане на премиера

- Кметът Иван Кадев: Интересно е, че контактни без симптоми дават положителен резултат

1000 души от Банско ще бъдат проверени с бързи тестове за антитела на коронавирус. Това съобщи кметът Иван Кадев, след като по-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил масово тестване в града, който беше под 14-дневна карантина.

“Приемаме, че Банско е едно огнище. Хората там изстрадаха много, бяха затворени под карантина 14 дни. Създава се организация за бързите тестове, защото те могат да свършат работа тук, тъй като показват дали има антитела. Фактически ще можем да разберем колко от хората там, тази немалка затворена общност, с много влизащи и излизащи от града заради туризма хора, са изградили имунитет. Това ще ни даде много ясна картина за тази цел”, обясни премиерът.

Кметът Кадев обясни, че заедно с регионалната здравна инспекция се създава организация за тестване на широк кръг от хора в Банско. Първи ще са тези, които през целия период - от въвеждането на извънредното положение, през периода на карантина, и до момента са били в пряк досег с външни хора. Това са полицаите, пожарникарите, личните лекари, спешни медици, част от общинската администрация, които са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти.

Тестването ще стане в няколко поредни дни в Медицински център “Свето Благовещение”, който разполага с необходимите условия.

“Надявам се това да даде възможност на Националния оперативен щаб и МС да получат ясна картина какво се случва в града с оглед на това, че имаше хиляди туристи, и да се вземат адекватните мерки”, обясни Кадев и благодари на премиера за инициативата.

Първоначално в Банско бяха установени 10 лица, основно сезонни работници, с положителен тест за заразата. “Имаше само 2-ма-3-ма жители на Банско. Днес тази бройка е размита, защото се появяват симптоми и тук е много интересен моментът, че хора със симптоми показват отрицателен тест, а контактни без симптоми имат положителен тест. Затова тази извадка е важна за научните среди и за нас като граждани”, твърди кметът.

Тестването ще започне в четвъртък. Изготвени са списъци на хората, като петимата лични лекари също са предали листа на свои пациенти, които е добре да бъдат изследвани.

“Ще се тестват два показателя - IGM и IGG. Първият - имуноглобулин М дава прясна информация за състоянието на човека - 14 дни след като се е позитивирал. Вторият имуноглибулин G се позитивира по-късно, когато вече има изградени антитела”, обясни личният лекар д-р Георги Кушлев.

Благодарности към премиера за тестовете изрази и депутатът от ГЕРБ от Банско Александър Мацурев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България