Скъсиха пролетната ваканция за учениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428852 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил до директорите на училища писмо с препоръки за времето на пролетната ваканция.

И през ваканцията ще се учи, но до 4 часа на ден и без домашни

Без истинска пролетна ваканция остават учениците тази година. Тя трябваше да е от 13 до 16 април. Заради извънредното положение обаче в тези дни ще се учи, но на облекчен режим, става ясно от писмо на образователния министър Красимир Вълчев до директорите на училища.

“Заниманията ще са предимно по интереси, няма да са повече от 4 часа на ден и няма да има домашни”, обясни за “24 часа” неговата заместничка Таня Михайлова. За 12-класниците обаче облекченият режим ще е само на 16 април, защото тяхната ваканция принципно е по-кратка.

“Това са дните, в които учениците трябва малко да отдъхнат, но е хубаво да се запази ритъмът. От една страна, вече имаме подобряване на организацията. От друга, се натрупа малко умора от интензивността. Затова препоръчваме заниманията да се разнообразят”, каза Михайлова. Така щяло да се ангажира вниманието на децата, както и да се спазват мерките за социална изолация и препоръките на националния щаб. Учителите пък щели да се съобразят с потребностите на всяко дете. Може да има допълнително обучение за преодоляване на различни трудности, за упражнения, за наваксване на пропуските. Ще се включат предметите по изкуствата и спорт. Могат да се провеждат часове на класа.

Сред препоръките са още виртуално посещение на музеи, гледане и обсъждане на филми с учебна цел, обсъждане и оценяване на екипни проекти.

Министърът е обяснил още, че всяко училище може да разшири спектъра от дейности. Всеки педагогически специалист пък в този период можел да ползва платен годишен отпуск.