Скъсиха пролетната ваканция за учениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428852 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил до директорите на училища писмо с препоръки за времето на пролетната ваканция.

И през ваканцията ще се учи, но до 4 часа на ден и без домашни

Без истинска пролетна ваканция остават учениците тази година. Тя трябваше да е от 13 до 16 април. Заради извънредното положение обаче в тези дни ще се учи, но на облекчен режим, става ясно от писмо на образователния министър Красимир Вълчев до директорите на училища.

“Заниманията ще са предимно по интереси, няма да са повече от 4 часа на ден и няма да има домашни”, обясни за “24 часа” неговата заместничка Таня Михайлова. За 12-класниците обаче облекченият режим ще е само на 16 април, защото тяхната ваканция принципно е по-кратка.

“Това са дните, в които учениците трябва малко да отдъхнат, но е хубаво да се запази ритъмът. От една страна, вече имаме подобряване на организацията. От друга, се натрупа малко умора от интензивността. Затова препоръчваме заниманията да се разнообразят”, каза Михайлова. Така щяло да се ангажира вниманието на децата, както и да се спазват мерките за социална изолация и препоръките на националния щаб. Учителите пък щели да се съобразят с потребностите на всяко дете. Може да има допълнително обучение за преодоляване на различни трудности, за упражнения, за наваксване на пропуските. Ще се включат предметите по изкуствата и спорт. Могат да се провеждат часове на класа.

Сред препоръките са още виртуално посещение на музеи, гледане и обсъждане на филми с учебна цел, обсъждане и оценяване на екипни проекти.

Министърът е обяснил още, че всяко училище може да разшири спектъра от дейности. Всеки педагогически специалист пък в този период можел да ползва платен годишен отпуск.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България