ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с пандемията от COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8428963 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

ЕС ще насочи 20 млрд. евро към чужди държави, за да им помогне да се справят с пандемията от Ковид-19. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешната видеовръзка на европейските министри, отговорни по въпросите на развитието.

Той уточни, че 15,6 млрд. евро ще бъдат осигурени от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, а останалите средства ще бъдат от държавите в ЕС и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Сред страните, които ще получат основната част от подкрепата, са държавите от Източното партньорство и от Северна Африка, предаде БТА.

Докато болестта не е изкоренена навсякъде, борбата с нея не е спечелена, заяви Борел. Той уточни, че средствата от ЕС ще бъдат осигурени чрез пренасочването на вече отпуснато финансиране за съответните държави. Предвижда се страните, за които ЕС е предоставил финансиране по европейски програми, да получат право да пренасочват средствата за преодоляване на последиците от епидемията.

Борел отрече слуховете, разпространявани във Франция, че се подготвя изпробването на ваксина срещу Ковид-19 в Африка, в разрез със строгите правила в тази област. Той призова за безпрепятствен достъп до всяка част от Украйна на представителите на Червения кръст и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Върховният представител потвърди, че Беларус е поискала и ще получи помощ от ЕС за преодоляване на икономическото въздействие от епидемията. Той уточни, че ЕС обмисля да отпусне на Минск 60 милиона евро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения