Държавата обещава да поеме 60% от осигуровките по схемата 60/40, реално ще са по-малко (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8429014 www.24chasa.bg
Социалният министър Деница Сачева обясни в сряда как ще работи мярката.

l Плащането ще започне след 14 април, а промяната ще бъде автоматична за фирмите, които вече са подали документи

l Безработните стигнаха 61 хил., само 3% от тях подали електронно документи

l Обмислят и нова помощ - 40% от минималната заплата до два месеца след като изтече схемата 60/40

Пореден подводен камък за фирмите, които искат да се възползват от схемата 60/40, се оказа, че са заложили депутатите. Целта на мярката е да подпомогне бизнеса да запази работниците си, като ползва помощ от държавата за плащането на заплатите им.

В понеделник схемата бе променена, като бе обявено, че държавата ще поеме освен 60% от заплатата на работника и осигуровките. Всъщност държавата

ще покрие

само 60% от

осигуровките, дължими от работодателя, а фирмите ще дават останалите 40 на сто, разясни социалната министърка Деница Сачева. Осигуровките, които дължи работникът и които са 40 на сто от общата осигурителна тежест, обаче ще трябва да бъдат платени напълно. Формално плащането е от работника, но реално това са пари, които влизат в разходите за труд на компаниите, т.е. разходът на фирмите остава по-голям от обещаните 40 на сто, коментираха бизнесмени пред “24 часа”.

Именно голямото самоучастие на бизнеса в схемата, което реално стигаше до 77%, бе причина за промяната в нея по предложение на Йордан Цонев от ДПС.

В новия вариант за покриване на осигуровките

работодателите

ще връщат в

бюджета

58% от помощта

под формата на данък върху доходите и осигуровки - работодателски и тези на работника, или 413,22 лв. на месец при заплата от 1000 лв., показа сметка на Българската стопанска камара (БСК). При субсидиране по схемата за три месеца и задължително запазване на работа на този служител за още три месеца бизнесът ще е получил като помощ от държавата 2140,56 лв., а ще ѝ е върнал като данъци и осигуровки 2479,32 лв., или с 338,76 лв. повече от получената помощ.

“Предлагаме 60% от тези, които се осигуряват от работодателя, и осигурителната част от тези 60 на сто, да се поемат от държавата”, изчете в сряда Сачева текста, който е записан в стенограмата на Народното събрание. И подчерта, че това предложение е гласувано от парламента.

Новите текстове трябва да бъдат обнародвани в извънреден брой на “Държавен вестник” в четвъртък, след като в сряда президентът Румен

Радев подписа

указа

и пусна поправките в закона за извънредното положение.

До този момент се работеше по промените на постановлението на МС за схемата 60/40. Ще направим и консултация със социалните партньори, за да можем да приемем постановлението в максимално кратки срокове, обеща Сачева.

Парите по схемата ще започнат да се изплащат от 14 април. Причината е, че Европейската комисия трябва да даде съгласие, а в момента тя е във великденска ваканция.

До вторник 873 фирми са подали заявления за включване в схемата 60/40 за общо 12 455 работници. Повечето работодатели са микро- и малки предприятия от секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, производство на мебели и др.

Схемата 60/40 не е универсална мярка, нито икономическа, а за хората, които работят, коментира социалната министърка критиките, че предложението отново не помага на бизнеса.

Помощта за всички фирми, които са подали заявление, ще се пресметне автоматично и

няма да е нужно

да подават нови

документи,

нито ще има ощетени работници, подчерта тя.

Агенцията по заетостта ще продължава да приема заявления от фирми. Право на помощта имат две основни групи работодатели. В първата влизат тези, които са преустановили работата на предприятието или на част от предприятието заради заповед на здравния министър. Такива са увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, заведения за бързо хранене, питейни заведения, сладкарници, моловете, частни детски градини, кина, театри, музеи, концертни зали, зали за симпозиуми и конференции, фитнес зали, СПА и спортни центрове, които бяха затворени на 13 март. Те не трябва да доказват спад на оборота.

Фирмите, които имат спад на продажбите с не по-малко от 20%, също имат право да кандидатстват за помощта. Те обаче трябва да са преустановили с изричен акт работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, или да са въвели непълно работно време в предприятието или на част от работниците, обясниха от социалното министерство пред “24 часа”.

На работниците с намалено работно време пък се дължи цялата заплата, а помощта ще е само за неотработените часове съответно в размер на 60%, докато работодателят трябва да доплати останалите суми, обясни Сачева. Например

ако работникът

е прехвърлен

на 4-часов

работен ден,

пълната заплата за тези часове ще се плати от фирмата. А останалите 4 часа ще са по схемата 60/40. Но ако работодател е съкратил дори и един служител след 13 март заради извънредното положение, подпомагане няма да може да има за всички негови работници през този месец.

По оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” ще има общо 300 млн. лв., които ще бъдат насочени за субсидирана заетост в подкрепа на работодателите и за мерки след кризата, ангажира се още Сачева.

“Ежедневно мислим какво ще стане след 13 май. Възможно е подкрепа с 40% от минималната работна заплата и осигуровките в рамките на 2 месеца след изтичане на постановлението за схемата 60/40. Както и за мерки за подкрепа на безработните като обучения за сектори, които след кризата ще имат нужда от работници”, каза тя.

61 644 са безработните заради коронакризата от 13 март. А 745 от тях са завърнали се от чужбина българи. Най-много са останалите без работа от сферите на туризма, търговията и хранителната и текстилната промишленост. Малко са тези от транспорт и строителство, както и от култура, спорт и развлечения. До момента НОИ е отпуснал пари за 15 404 души, като

средното

обезщетение

за безработица

е 650 лв.

9830 души обаче са намерили нова работа в хранителни вериги, онлайн търговия, доставки, охранителна дейност, рециклиране на отпадъци.

Едва 3% от безработните използват електронните услуги на Агенцията по заетостта и това е причината за огромните опашки от няколко дни. А през последните 20 дни служителите са обработили над 103 хил. заявления. Служителите са подложени на тежка работа в условията на риск от зараза, а заплатите им са ниски и затова около 6100 работещи на първа линия - социални работници, служителите от бюрата по труда и инспектори от ГИТ, ще получат допълнителни възнаграждения, обясни Сачева. Очаква се полицаи да започнат да помагат за реда на опашките. Министърът помоли хората с техническа грамотност да помогнат на близките си за подаването на документите към агенцията по електронен път.