Тръмп: СЗО се изложи, ще ѝ спрем парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8429075 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп

Била прокитайска

Доналд Тръмп нападна Световната здравна организация, че е твърде благосклонна към Китай и дава лоши съвети по време на пандемията от коронавируса, съобщи в. “Ню Йорк таймс”. Президентът на САЩ заплаши, че може да спре финансирането за тази агенция към ООН.

“СЗО наистина се изложи - написа Тръмп в туитър. - Въпреки че е финансирана до голяма степен от САЩ, тя е прокитайски ориентирана. Ще се вгледаме много внимателно в това. Ще спрем вноската за СЗО и ще видим. За щастие, отхвърлих по-ранните им съвети да поддържаме границите си с Китай отворени. Защо ни дадоха такава погрешна препоръка?”

Светът се намира в най-острата фаза на заразата и в такъв момент вноските за организацията не бива да се съкращават, отговориха от СЗО. Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, пък обяви, че СЗО е свършила огромна работа в борбата с коронавируса.

Паралелно с развихрянето на пандемията

Белият дом

бе разтърсен

и от кадрови

промени

Президентът отново остана без говорителка - 43-годишната Стефани Грифит напуска поста и се връща в екипа на Мелания Тръмп. Грифит бе прессекретар само 9 месеца. За разлика от предшествениците тя бе възприела много по-дискретно поведение. Според някои медии смяната идва малко след назначаването на Марк Медоус за шеф на кабинета на Тръмп. Имало слухове, че той не харесва Грифит и иска да я смени.

Министърът на Военноморските сили на САЩ Томас Модли пък подаде

оставка заради

скандала със

самолетоносача

“Теодор Рузвелт”. Той ще бъде временно заменен от зам.-министъра на сухопътните сили Джим Макферсън. Модли вдигна буря от недоволство, след като уволни капитана на кораба. Той изпрати сигнал за помощ, че 230 души от екипажа са заразени с коронавирус. Впоследствие 2000 моряци заедно с болните бяха евакуирани на о. Гуам. Модли обяви, че капитанът е твърде наивен или твърде тъп, за да командва самолетоносач. После се извини, но доверието между него и подопечните му военни се сринало, твърдят източници от Пентагона.

Вирусът убил повече американци от 6 войни

Коронавирусът е погубил повече американци, отколкото са загинали в 6 войни. Жертвите наближават 13 000 - повече, отколкото са убити по време на Американската революция, Англо-американската война. Американо-мексиканската война, Индианските войни, Испано-американската война и войната в Персийския залив. При тях на бойното поле са загинали 9961 войници, сочи USA Today.

Във вторник САЩ счупиха световния рекорд по брой починали за ден с 1939. Регистрирана е и най-младата жертва на COVID-19 в света - бебе на 1 ден. Установена е и тенденция, че заразата в САЩ коси много повече чернокожи. В райони с преобладаващо чернокожо население заразените са 3 пъти повече, а смъртността е 6 пъти по-висока.