Борисов и Мангъров свалиха маските, доцентът пак ще съветва премиера (Обзор и интервю)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8429244 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и доц. Атанас Мангъров разговаряха в сряда повече от час и половина.

Двамата говорели едно и също, но го обяснявали различно

Шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров отново ще съветва премиера Бойко Борисов и ще дава алтернативно мнение. Това става ясно в сряда, след като двамата разговаряха повече от час и половина. И говореха без предпазни маски, въпреки че в последните седмици Борисов винаги носи такава.

“Имам голямо уважение към теб и всеки, който е на подобна позиция и лекува хора, се ползва не само с одобрение и уважение. И не ми е приятно в публичното пространство да се разделяме по една или друга тема”, казал на срещата Борисов според съобщение от пресслужбата на МС.

Преди дни той се възмути от думи на Мангъров срещу мерките за социална изолация и ги нарече демобилизиращи. “Като си професор, застани с името си и кажи кой да умре и кой да живее”, обясни Борисов. Мангъров пък отвърна, че при пълно затваряне на обществото ще умрат повече хора, отколкото при епидемия с коронавирус. (Интервю с него виж по-долу.)

“Макар че ние говорим за едно и също нещо и ти го обясняваш по един начин, щабът по друг, но то е едно и също. Затова аз ти благодаря, че имаме възможност да ползваме всеки ум, за да намерим най-правилното решение”, подчертал още Борисов на срещата. Двамата се познавали отдавна и били приятели, а Мангъров работел и със сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова.

Премиерът ще продължи да търси съветите на Мангъров, обясниха от правителството след срещата. След разговора с премиера доцентът вече не настояваше за бързо вдигане на предпазните мерки, а обясни, че трябва да бъдат изкарани докрай, а след това с внимателно широко тестване да се види какво е развитието на болестта.

Доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница::

На влизане се 

поздравихме с

лакът, накрая

стиснахме ръце

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

- Доц. Мангъров, краткото видео от вашата среща с премиера показа поздрав с лакът, но как се разделихте?

- Стиснахме си ръцете.

- Това означава ли ползотворен разговор?

- Говорихме час и половина. Казахме си, че нямаме личностен проблем.

Когато аз лекувам дете, вземам решения на база на опита си и състоянието на детето и нося отговорност за това дете. Докато той взема решения, които касаят много хора. Но понеже става дума за медицински проблем, който не е в експертната му област, се опитах да му обясня, че медицински проблем няма.

- Как така няма?

- Случаите у нас са малко, няма и 600, и това е добре, но понеже виждаме какво става в Европа, това поражда страх. За да излезем от епидемията, поне 70% от населението трябва да изгради имунитет. Трябва да разберем какво се случва, докъде сме, за да се вземат следващите решения.

Предприетите досега мерки са правилните, те трябва да се изпълнят докрай, но да има яснота за реалната ситуация, за да се планират следващите стъпки. Малко по малко да се излезе от сегашното положение. Но най-напред трябва да се види каква е картината.

Първо, освен да се изследват хората, които отделят вируса, трябва да се изследват и следите на вируса в населението.

Второ, да се види с какво разполагаме като ресурс. А ние разполагаме с близо 3000 респиратора.

И трето, да видим какво се е случвало при предишни пандемии, при вирус, който се появява за първи път и никой човек няма имунитет към него - например при свинския грип.

На основата на тези 3 стъпки може да се начертае и следващата - как да продължат мерките.

Добър знак е решението за масово тестване в Банско, картината там ще даде ориентир.

- Какво очаквате да покаже скринингът?

- Очаквам да се види, че има хора, изградили имунитет, т.е. че са се срещнали с вируса.

- Премиерът разбра ли вашата гледна точка?

- Мисля, че разбра.

- Ще продължи ли диалогът ви с премиера Борисов?

- Мисля, че да.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения