Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лв. в извънредно положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8429337 www.24chasa.bg
В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки

Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас

Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите, дошли на брифинга на генерал Мутафчийски в сряда.

Премиерът става сутрин много рано. В сряда, в 8 часа той влезе в Министерски съвет, за да обяви публично уволнението на Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Заедно с един от първите активисти на ГЕРБ си тръгват и останалите от управата на банката. В надзора са зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, икономистите Митко Симеонов и Велина Бурска, които преди са се трудили в агенцията за приватизация.

В управителния съвет освен Мавродиев са Румен Митров - бивш член на Комисията за финансов надзор, и Николай Димитров, който е шеф на корпоративното банкиране в ББР.

При Борисов

няма емоции,

когато става

дума за

раздели

За първи път обаче публично уволни цял един екип на финансова институция, в чийто капитал всеки момент ще влязат 700 милиона лева. С тази сума, гласувана от правителството, ще бъдат подкрепени фирми, пострадали от извънредното положение. А до края на април Българската банка за развитие започва да отпуска и безлихвени кредити по 1500 лева на българи, останали без работа заради пандемията.

Късно вечерта във вторник Стоян Мавродиев свика пресконференция, за да обяви тези новини. Между тях спомена и истинската причина да покани спешно журналисти - пламналия скандал около кредит в размер на 75 милиона лева, който банката е отпуснала на фирма “Свети Георги груп” - част от най-голямото дружество на пазара на вземания в България. “С. Г. груп”. А “Свети Георги” е фирма, създадена специално за този проект, тъй като

според отчета ѝ

за 2018 г. има

57 хил. лева в

активи, 2000 лв.

приходи и

нулева печалба

Новината се появи в понеделник по обед в електронното издание на “Капитал” с коментар “Банката финансира компания без опит и ясно обезпечение, докато държавата налива в нея 700 милиона лева за ударени от кризата фирми”.

Икономическият сайт описва как на 26 март - две седмици след началото на извънредното положение, държавният трезор, ръководен от Стоян Мавродиев, предоставя на “Свети Георги груп” десетгодишен заем с лихва 3,5 % без яснота за какво ще се използват тези 75 362 700 лева.

Иво Прокопиев

познава

“С. Г. груп”

Правил е с нея бизнес. Варненската компания е работила с дружество за секюритизиране на вземания от холдинговата структура на издателя на “Капитал” и с притежаваната от него банка в Македония.

Часове след появата на новината за 75-те милиона лева заем от ББР обединението “Демократична България”, в което влизат партията “Да, България” на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и ПП “Зелените”, поиска оставките на Стоян Мавродиев и финансовия министър Владислав Горанов.

“Удивен”, във вторник Мавродиев обясни публикацията в “Капитал” като “условен рефлекс за определени политически партии и медийни групи”, които правят “негативен прочит” на всяка сделка на банката за развитие.

Мавродиев описва, че

с тези 75 млн.

“С. Г. груп”

ще изкупи лоши

кредити

от Пощенска и Общинска банка. По този начин ще осигури допълнителна ликвидност от 75 млн. лв. за двата трезора и те ще ги раздадат като кредити на малки и средни предприятия, засегнати от извънредното положение.

За читателите, които не са информирани - между издателя на “Капитал” Иво Прокопиев и шефа на ББР Стоян Мавродиев тече дълъг, драматичен сблъсък с променлив успех. Банкерът е свидетел по делото ЕВН, по което подсъдими са освен Иво Прокопиев и двама бивши вече министри на Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Делото е на първа инстанция, а обвинението е, че с продажбата на миноритарния дял от енергото на ЕВН държавата е ощетена с 27,6 млн. лв. Прокуратурата повдигна обвинение на тримата след сигнала на Мавродиев, докато той бе шеф на Комисията за финансов надзор.

“Капитал” следи детайлно и зорко действията на Мавродиев в банката, откакто той я оглави. Банкерът често е обвиняван, че

ББР е

финансираща

институция на

едрия бизнес,

а не следва философията, с която бе създадена - да помага на малкия и средния бизнес. В седмичника се появяват разследвания за кредити, които държавната банка отпуска на бизнесмени и политици, близки до ДПС.

Мавродиев отрича обвиненията, че ББР се е фокусирала върху големи клиенти и посочва, че за последните 2 години е привлякла ресурс от 2,4 млрд. лв. без да ангажира държавни гаранции.

През 2019 г. Мавродиев отбелязва 20-годишнината на ББР като шеф на “вече модерна държавна банка със стабилен ръст на печалбата и с един от най-високите рейтинги във финансовия сектор на България”. БНБ класира трезора по активи преди немските Алианц банк България и Прокредит банк България.

Досега Бойко Борисов наблюдаваше внимателно битката Прокопиев-Мавродиев без да взема страна в нея.

 Посещава редовно събитията, организирани от “Капитал”, където всеки бизнесмен плаща по 700 лева на седмичника, за да види и чуе Борисов.

Защо обаче премиерът реагира в сряда в 8 часа по този начин, след като през всички тези години четеше в “Капитал” какво мисли Прокопиев за действията на Мавродиев?

Кредитът от 75-те милиона лева за “Свети Георги груп” е отпуснат по всички банкови правила. Той се работи от експертите на ББР през ноември 2019 г., когато няма пандемия от коронавирус и икономическа криза като последица от заразата. Заради обема на сделката и сложността по оценката на обезпеченията по нея финализирането се осъществява едва на 26 март 2020-а.

Усещането от иначе перфектната сделка е като един от симптомите на коронавируса - губи се обонянието - мирис и вкус.

В тайминга е

големият

проблем,

защото от историята за внушителния кредит на “Свети Георги груп” остава следното усещане - в България има извънредно положение, хора и фирми фалират, а държавният трезор отпуска 75 милиона лева на фирма, която събира задължения. Тази колекторска фирма събира тези задължения на същите хора и фирми, които същата тази държава се опитва да спаси чрез кредитиране.

12 години след създаването си “С. Г. груп” действително е най-голямата българска компания за вземания. В предмета ѝ на дейност е събиране на банкови и междуфирмени задължения, посредничество при кредитиране. Това е и същинският бизнес на “С.Г. груп” - събирането на вземания. Начините са изкупуване или от името на клиент.

Първата голяма сделка на “С. Г. груп” е през 2011 г., когато компанията изкупува просрочени задължения на 300 хиляди клиенти към мобилен оператор.

Организацията

по събирането

на дълговете

изисква

сериозни усилия

- разпращане на писма към длъжници, хиляди съдебни дела заради отказ от плащане.

“С. Г. груп” в края на миналата година изкупува лоши кредити за над 500 млн. лева. За целта пусна облигации за 236 млн. лв. Книжата са изкупени от няколко банки, които са в топ 10 по активи в България заради добрата доходност - 6,5% на година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него