Над 800 000 лв. за борба с кризата дава фонд "Обединени срещу COVID-19"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8430794 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Над 800 000 лв. за подкрепа на местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса, ще разпредели фонд "Обединени срещу COVID-19", съобщиха от Българския дарителски форум.

Зад фонда са се обединили няколко организации - Български дарителски форум, Фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България.

21 компании, фондации и физически лица вече са направили дарение на фонда за финансиране на проекти за преодоляване както на здравните, така и на социалните аспекти на епидемията.
За средства могат да кандидатстват лечебни заведения, граждански организации, читалища и социални предприятия от цяла България. За целта те трябва да попълнят електронен формуляр, достъпен на специално създадения интернет сайт: www.United4BG.org. Крайният срок за подаване на документи за първия кръг на финансиране на проекти е 16 април 2020 г.

Фондът ще финансира инициативи в подкрепа на засегнати от кризата уязвими групи хора - медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др.

Дарения във фонда могат да бъдат направени по банков път на сметка, обявена на страницата на инициативата.

Българските медицински специалисти и доброволци от различни общности показват забележителна сила и устойчивост в този труден период, посочва посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. По думите й инициативата има за цел да предостави на тези герои необходимата подкрепа.

Посланик Херо Мустафа: „Българските медицински специалисти и доброволци от различни общности показват забележителна сила и устойчивост в този труден период.Инициативата „Обединени срещу COVID-19“ има за цел да предостави на тези герои необходимата подкрепа.Посолството на САЩ с гордост си партнира с Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Българския дарителски форум в тази инициатива.“

Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“: „Тази криза демонстрира силата на инициативността, дарителството и единството.Сговорна дружина планина повдига. Фондът обединява усилията на нашите организации и помага по-точно да се насочим към най-неотложните нужди.“

Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум: „България много пъти е показвала, че може да се обединява и да прави добро.Нашите организации структурираха фонда така, че той да работи бързо, ефективно и прозрачно, а подкрепата ни е насочена към най-нуждаещите се в тази извънредна ситуация.“ 

Петър Т. Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България: „Тази инициатива има за цел да вдъхнови членовете на Американската търговска камара и други бизнеси да подкрепят една достойна кауза.Сигурни сме, че само с координирани усилия, навременни мерки и позитивна комуникация ще преодолеем кризата.“