Гешев: Всеки седмокласник може да влезе в системата за разпределение на делата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8430914 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев СНИМКА: Архив

Вчера главният прокурор е получил сигнал, че системният администратор на ВКС е дал достъп на "Смарт Системс 2010" до новата разработвана система

Съществува реален риск всеки седмокласник да влезе в централизираната система за разпределение на делата, ако разполага с електронния подпис на родителите си. Това обяви главният прокурор Иван Гешев при дискусията в Пленума на ВСС относно одитния доклад за централизираната система за случайно разпределение на делата.

Миналата седмица стана ясно, че са установени сериозни проблеми в нея и на практика всеки с електронен подпис е имал достъп. Днес кадровиците обсъждат одитния доклад, като близо час и половина разгорещено спорят дали да изслушат двама IT-специалисти, направили одита и компютърни експерти на ВСС при закрити врати или не, както и дали докладът да бъде публикуван. 

"Съгласен съм с Атанаска Дишева и Лозан Панов, даже не мога да повярвам, че докладът трябва да бъде публикуван, но първо трябва да се иска разрешение от наблюдаващия прокурор", обяви Иван Гешев.

Според него преди да бъде публикуван е трябвало да се заличат и уязвимостите, защото иначе всеки ученик можело да започне да разпределя дела. Главният прокурор добави, че няма отговор на въпроса защо Лозан Панов не е поискал одит на системата, която е внедрена на тъмно. 

Той съобщи още, че вчера е получил сигнал от специалистите, които разработват новата единна система на съдилищата, че Павел Андреев, който е системен администратор на ВКС, е дал достъп до нея на "Смарт Системс 2010". Това е фирмата, която е разработила централизираната система през 2015 г. 

"Главният прокурор може да ме попита защо не съм гласувал за него", отговори Панов. 

Оказа се, че Павел Андреев е добре познат и на правосъдния министър Данаил Кирилов, който през юли 2019 г. присъства в ВКС на случайно разпределение на дела с търговската колегия. "Който отиде дам - пак ще се срещне с лицето Андреев и ще бъде уязвен", каза Кирилов. След него главният прокурор, отново взе думата и каза, че си оттегля въпроса относно Павел Андреев, но пък остава 2-рият проблем. А именно - какво се е случило тези 5 години и дали тази система е била инсталирана под натиск от един министър на правосъдието, който се е казвал Христо Иванов.

Заседанието на Пленума се провежда чрез видеоконферентна връзка. Под закрити врата се разбира да се изключат мониторите и да не се предава онлайн. 

Очаквайте подробности

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка