НСИ: Ръст в промишлеността от 1.1 % през февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8431116 www.24chasa.bg
НСИ Снимка: Архив

По предварителни данни на Националния статистически институт /НСИ/ през февруари при сезонния индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 1.1 на сто в сравнение с януари. През февруари 2020 г. календарният индекс на промишленото производство нараства с 0.1 на сто спрямо съответния месец на 2019 година.

През февруари 2020 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.1 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6 на сто, а намаление - в добивната промишленост - с 0.6 на сто.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 14.3 на сто, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8.8 на сто, производството на електрически съоръжения - с 5.8 на сто, производството на превозни средства, без автомобили - с 4.9 на сто. Съществено намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.5 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.3 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.4 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.5 на сто.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарните данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 2.4 на сто, а спад - в добивната промишленост - с 8.5 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.3 на сто.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 25.1 на сто, производството на превозни средства, без автомобили - със 17.9 на сто, производството на тютюневи изделия - с 15.4 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 12.2 на сто. Най-голямо намаление е отчетено при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.8 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.3 на сто, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9 на сто, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 7.2 на сто.

По предварителните сезонни данни на Националния статистически институт /НСИ/ през февруари оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.9 на сто спрямо предходния месец. През февруари 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарни данни, нараства с 5.5 на сто в сравнение със същия месец на предходната година.

През февруари се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3.3 на сто, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.5 на сто. Намаление на оборота е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.3 на сто.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено нарастване при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.7 на сто, при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1.5 на сто, и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.4 на сто. По-съществено намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.5 на сто.

През февруари 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10.2 на сто) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.4 на сто). Намаление е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.9 на сто).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17.3 на сто, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14.8 на сто, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 10.7 на сто, и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.4 на сто.

По предварителни данни на Националния статистически институт /НСИ/ през февруари индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонни данни, е с 0.6 на сто под равнището от предходния месец.

Календарните данни показват намаление от 1.1 на сто на строителната продукция през февруари 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 година.

През февруари индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонни данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство намалява с 0.8 на сто, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.3 на сто.

На годишна база понижението на календарния индекс на строителната продукция през февруари 2020 г. се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където спадът е с 2.4 на сто, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано повишение от 0.8 на сто.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане