ВСС изслушва одиторите на системата за разпределение на делата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8431580 www.24chasa.bg

След близо 2 часа и половина ожесточени дебати, ВСС реши да изслуша одиторите, извършили проверката на централизираната система за случайно разпределение на делата. 

Това става при изключени за външни хора монитори. Самите кадровици заседават при видеоконферентна връзка. Против закритото заседание бяха Лозан Панов, Олга Керелска и Атанаска Дишева. Кадровиците решиха още да не изслушват специалистите от IT-отдела на ВСС, както и представители на "Смарт системс 2010", която е изработила централизираната система за разпределение на делата. 

Преди да се стигне до гласуването обаче, членовете на ВСС разпалено коментираха дали да публикуват доклада. За публикуването се обяви Олга Керелска, според която 10 дни на обществото са внушавали неверни неща. "Излезе ли този доклад и учениците ще правят смешни съдиите по съдилищата", опонира й правосъдният министър Данаил Кирилов.

Главният прокурор Иван Гешев пък обърна внимание, че централизираната система е изработена за 12 хил. лв. Той цитира и думите на проф. Огнян Наков, казани пред "24 часа", че при такава цена или изпълнителят трябва да с пионерски план, или има нещо друго.

Атанаска Дишева пък отговори на главния прокурор, че в системата не било прониквано. Колежката й Олга Керелска даде за пример кола и попита възможно ли е цената за проверка на автомобил да е повече от тази, за която се купува. Тя имаше предвид това, че одитът е 20 хил. лв. Това стана повод колегата й Боян Новански да обясни, че е съвсем естествено, че системата за сигурност е по-висока от самото изработване. 

Най-активни защитници на настоящата система за разпределение на делата по време на целия дебат бяха Атанаска Дишева и Олга Керелска. Заради многократното взимане на думата от Атанаска Дишева Кирилов обясни, че ще я прекъсва ако повтаря едно и също.

"Не сме Столичният общински съвет. Това е методът на Методи Лалов (бивш съдия и настоящ общински съветник от "Демократична България"), с който участва в СОС". Дишева каза на министъра да спре да я напада. 

В момента заседанието не се предава по мониторите.