Във вторник депутатите гласуват връщането на парите, надплатени за газ и парно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8432634 www.24chasa.bg
Валентин Николов СНИМКА: Народното събрание

Във вторник, 14 април, депутатите ще гласуват в зала промените в Закона за енергетиката на второ четене. Те регламентират как да бъдат върнати парите на хората, надплатени за газ и парно. Това съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Преди това, в понеделник, в комисията ще бъдат обсъждани за последно текстовете за механизма за възстановяването със задна дата (от 5 август 2019 до 31 март 2020 г.) на парите на домакинствата, които са на газ и парно, както и на бизнеса, който е купувал газ по регулирани цени до 31 декември. Става въпрос за към 150 млн. лв., които „Газпром Експорт“ върна на „Булгаргаз“, заради договорена промяна във формулата за цените със задна дата от 5 август миналата година. Тя понижи цената средно с 40%.

Промените трябваше да бъдат гласувани на заседанието на парламента в понеделник, на което бяха приети измененията в закона за мерките за извънредното положение. Писмо на дирекция „Енергетика“ на ЕК обаче ги стопира и се появиха проблеми с връщането на парите на бизнеса за периода от 1 януари до 31 март 2020 г. От 1 януари пазарът на газ у нас е либерализиран и се смята, че договорите на бизнес клиентите с „Булгаргаз“ за сключени по свободно договорени цени. Европейската комисия предупреждава, че ако се запише в закона възстановяването на парите за бизнеса за този период, това ще изкриви пазара. В енергетиката се коментира, че това може да доведе до наказателна процедура срещу България.
Работодателите пресметнаха, че става въпрос за 45 млн. лв., заподозряха, че ще бъдат отклонени и поиска оставката на министъра на енергетиката.

Във вторник от министерството на енергетиката казаха, че се работи по механизъм как да бъдат възстановени сумите на индустриалните клиенти на „Булгаргаз“, но не през закона.

След като ситуацията се успокои, няма причина промените в закона да се бавят, както и възможността хората да получат парите си.
Механизмът, записан в промените, предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи нови цени на газа и на парното, както и на електроенергията, произведена от топлофикациите, със задна дата за всеки от 8-те месеца от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.
20 дни след решението на КЕВР „Булгаргаз“ изчислява сумите за възстановяване по новите цени за стария период., след което сключва споразумения с топлофикациите, и газоразпределителните дружества. Както и с индустриалните си клиенти за срока до 31 декември 2019 г. 14 дни след подписване на споразумението газовият обществен доставчик възстановява парите.

В едномесечен срок след превеждане на сумите газоразпределителните дружества и топлофикациите изчисляват какво има да връщат на крайните си клиенти, най-вече домакинства. Сумите се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е изчислена разликата за домакинствата на газ, както и за тези на парно, но ако имат едномесечен отчет. Ако сумата за връщане е по-голяма от сметката, приспадането продължава от следващата до изчерпването й. Колко е приспаднато от сметката се записва в отделен ред. За клиентите на парно, които са на годишен реален отчет, приспадането на парите ще е от изравнителната сметка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане