Караниколов: Решението за Живко Тодоров в ББР бе взето преди 3 седмици (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8433643 www.24chasa.bg
Емил Караниколов КАДЪР: Би Ти Ви

Живко Тодоров, който бе определен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), е изключителен професионалист. Решението за него бе взето още преди 2-3 седмици. Вследствие на вчерашните събития - одобрено е едно лице, подадено е към БНБ, която също трябва да даде съгласие.

Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Законът изисква минимум 3-ма и най-много петима изпълнителни директор, които ще изберат помежду си главният между тях, засега има само един нов, поясни той.

В момента ББР функционира със старото си ръководство, няма как да го обезглавим,  добави Караниколов.

Няма нито един подпис или становище, че кредитът, отпуснат от Българската банка за развитие, не е допустим. Новото ръководство ще извърши проверка. Това обясни Емил Караниколов.

По отношение на въпросния кредит за 75 млн. лева, всички компетентни инспекции в ББР са заверили този документ, каза още той.

„Не трябва да има нито един министър в нито едно правителство, който да определя кой ще спечели обществени поръки, който ще взема и кой няма да взема кредити. Ако аз, като министър на икономиката, викам българска банка и им казвам – този да, този не, аз ще нося политическа отговорност.

Вчера изисках за първи път преписката за кредита, всички компетентни дирекции в Българската банка за развитие са заверили този кредит, което не означава, че ние няма да го проверим.

Продължаваме анализите и искам да видя каква е грешката при този кредит. Банковите експерти ще проверят какво точно се случва, какво е довело до това да се сключи този кредит и дали е изгодно за ББР.

Морално и познавайки хората, те ще напуснат доброволно своите постове, вече има такъв разговор с г-н Мавродиев, той също иска да запази имиджа на ББР", допълни Караниколов.

По отношение на зам.-министър Лъчезар Борисов – председател на надзора на банката, министърът каза, че му има 100 процента доверие. Той допълни, че неговата работа се съобразява с докладите на ББР. Няма нито един подпис или становище, че този кредит не е допустим, но новото ръководство ще извърши проверка, допълни Караниколов.

По отношение за загубите за българската икономика от настоящата ситуация с коронавируса, министърът заяви, че ситуацията с всеки изминал ден става все по-сложна.

"България следва с няколко дни или с месец това, което се случва в големите европейски икономики, то сега идва към нас“, допълни Караниколов.

„В автомобилния клъстър – някои от тях затварят, затвориха до 6 април, до 13 април, затварят, защото им отказват договори. Други продължават да работят.

Ситуацията в сектори, за които считахме, че ще бъде изключително тежка - при някои е така, при някои не е така. Това, което се случва в световната икономика, ще се случи и в България".

Хубавата прогноза е, че за България през 2021 г. се очаква 3,9 ръст.

По отношение на българските производители на храни Емил Караниколов обясни, че техните теми и казуси не са от днес и не са в следствие на коронавируса, а ситуацията е катализирала този процес.

„Разговаряхме с тях как може да се помогне на българските производител на храни, вчера имахме среща с големите вериги, в понеделник с Асоциацията на потребителите.

Някои казват, че ако направим тези действия, някои стоки ще изчезнат, други казват - няма да стане така.

Самите те постигнаха един консенсус за 6 мерки, някои от тях са краткосрочни, а други са генерални, за които държавата да мисли занапред, този сектор наистина страда в някои отношения. Ние трябва да помогнем на българските производители на храни".

„От това, което чух от търговските вериги, в ситуацията с коронавируса всички могат да направят компромис, така че да спечели българският производител, търговските вериги да работят и потребителят да получи по-високо качество, само с диалог“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него