Шведка, сменила 3 пъти името си, и сириец осъдени за фалшиви пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8434070 www.24chasa.bg
Шведката и сириецът са хванати с парите на летище София. По-късно заминали.

Шведка, която е сменила името си 3 пъти, и неин приятел сириец са осъдени по време на извънредното положение за пренасяне на фалшиви пари през границата.

Дженижър Джоана Бьорклунт и Лоранс Хадат са получили по 2 г. и половина условно, научи “24 часа”. Софийският апелативен съд е отменил оправдателните присъди, наложени на двамата на 16 юли 2018 г. от градския съд.

Шведката е заловена на аерогара София при опит да пренесе 76 банкноти по 100 евро, емисия от 2002 г., за които експертиза показала, че не са истински. Валутата била намерена в багажа при проверка към 12,30 ч на 6 август 2012 г. на Терминал 2 на летището.

Дженифър и Лоранс, който е сирийски гражданин, но живее в Швеция и е женен за българка, пристигнали в София на 1 август 2012 г. и отседнали в хотел. После занимали при познати в Хасково и на 5 август се върнали.

Според прокуратурата по време на престоя си в България двамата се снабдили с фалшиви пари, които Хадат опаковал във вестник и сложил в куфара на спътницата си. На границата на път за Швеция през Виена и Берлин Дженифър чекирала багажа, но не заявила, че пренася банкноти. Според адвоката тя не знаела за парите в куфара й.

По делото имало данни, че в багажа са намерени и 50-еврови банкноти. По две от тях и една от 100 евро са открити 4 пръстови отпечатъка от показалеца и палеца на дясната ръка на Хадат и от палеца и дланта на лявата му ръка.

Делото е внесено в градския съд на 23 ноември 2015 г. Първоначално двамата са оправдани с мотива, че уликите са само косвени, не доказват връзка на Хадат с иззетите пари, а присъдата не може да почива на “колебливи изводи”.

Протоколът за доброволно предаване на банкнотите не отговарял на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс. Купюрите не били описани както трябва, имало и разлики в броя на банкнотите в 3 от документите по делото.

На 24 март т. г. апелативният съд обаче е отменил решението на градския съд. Мотивите още не са публикувани.
Присъдите на Дженифър и Лоранс са с 5-годишен изпитателен срок.
Шведката в момента се подвизавала с друго име. Тя е с висше образование и се води неомъжена. Досега не е осъждана.

Сириецът също е с чисто минало, женен е и има основно образование. Двамата имат право да обжалват пред Върховния касационен съд.

Фалшивите банкнотите са отнети от държавата и засега се съхраняват в БНБ. След окончателното приключване на делото фалшификатите ще бъдат унищожени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата