Бунтът на учен №1 в ЕС, управлявал 2 млрд.: искал общ фронт срещу вируса, отрязали го

https://www.24chasa.bg/novini/article/8434465 www.24chasa.bg
МАУРО ФЕРАРИ

Пионерът в наномедицината изнася проекта си в САЩ

Най-добрият учен в ЕС подаде оставка, разочарован, че не е успял да убеди Брюксел бързо да създаде мащабна научна програма за борба с COVID-19, съобщи в. “Файненшъл таймс”. Шефът на Европейския съвет за научни изследвания (ЕИС) проф. Мауро Ферари започна мандата си на 1 януари т.г.

Проф. Ферари, италиано-американски пионер в наномедицината, разказа, че

разривът му с

ЕК започнал в

началото на март,

когато управителният орган на ЕИС - Научният съвет, единодушно отхвърлил идеята му за обща научна програма. Според органа агенцията била създадена да помага на проекти, предложени от учените, а не да им налага програми от горе, разказва Ферари.

“Пристигнах в ЕИС като горещ привърженик на ЕС, но кризата с COVID-19 промени изцяло моите възгледи, въпреки че продължавам да подкрепям с ентусиазъм идеалите за международно сътрудничество”, каза той.

Родом от Италия, Мауро Ферари е признат за един от пионерите - основатели на наномедицината. Има много научни публикации, международни награди и академични признания от цял свят. Сега планира да създаде международна изследователска инициатива за борба с коронавируса от САЩ.

ЕИС, създаден през 2007 г. за финансиране на най-добрите европейски учени, се превърна в една от най-престижните агенции за финансиране в света с бюджет от около 2 млрд. евро годишно.

Междувременно ЕК настоя страните

да удължат

забраната за

несъществено

пътуване

до 15 май

Брюксел също така призова държавите да премахнат ограниченията за износ на лекарства и да се предотврати националното презапасяване.

СЗО предупреди, че ситуацията в Европа все още е много тревожна и е рано за отслабване на мерките. “Не е моментът за отслабване на мерките. Време е да удвоим и да утроим за пореден път нашите колективни усилия за отстраняване на вируса”, заяви регионалният директор на СЗО за Европа.

“Ако не искате

да имате още

много чували за

трупове, недейте

да политизирате

коронавируса!

САЩ и Китай трябва да се обединят и да се борят заедно срещу този опасен враг!”, каза шефът на СЗО Гебрейесус по повод критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп и заканата му да спре парите за организацията.