Идеята е съседът фермер да е в съседния магазин на голямата верига, а не на паркинга

https://www.24chasa.bg/novini/article/8434574 www.24chasa.bg
В сряда Десислава Танева проведе видеоконферентен разговор с представители на веригите. Министърката е категорична, че няма да отстъпи от идеята български пресни продукти да се продават в магазините.

Министър Танева категорична, че няма да отстъпи от тази идея

Производители обидени на предложението да продават пред хипермаркетите

Икономическият министър прие земеделци, идната седмица - и представители на веригите

Местният фермер да има достъп до местния магазин на голямата верига, тъй като той при тази епидемия не продава нито в затворените хотели, нито в затворените ресторанти.

Това е философията на идеята на земеделското министерство, което предложи в постановление да се гарантира достъпът до хипермаркети на фермерите. Става дума за зеленчуци, плодове, мляко, месо.

Българските производители приели като унижение и обида предложението от търговските вериги да продават своите стоки на паркингите пред големите магазини.

От фейсбука на земеделския министър Десислава Танева се виждат гневните им реакции. Българи от Франция обаче описват, че аналогична практика има в тамошните хипермаркети, където на определени места се продават стоки от фермери, които са от района. Според Десислава Танева не става дума за процент български стоки в големите вериги, където и сега това се случва, а за подкрепа на съседа фермер, който след дни ще произведе първите пресни зеленчуци и няма къде да ги продаде. Както и за защита на интереса на купувача - да яде прясна и качествена земеделска храна.

Министърът дава пример с оранжерията за домати на 5 км от родния ѝ Сливен. Часове след като са откъснати, те могат да влязат в магазините на всички търговски вериги в Сливен, но там се продават турски домати, напуснали полето седмица преди това.

Дебатът между производители и търговци ще продължи до намирането на консенсус. Експерти работят по окончателния вариант на постановлението. Очаква се в петък и събота фермерите да уточнят детайли за предлаганите млечни храни.

“Няма да направим крачка назад в усилията да осигурим достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия в момента”, категорична бе Танева пред Би Ти Ви. Тя напомни, че България има 25 000 производители на продукти, които през този сезон са предлагали продукцията си както на фермерски пазари, така и на заведения за хранене. Сега обаче заведенията отпадат и те няма къде да продават.

В сряда от Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите вериги, изпратиха съобщение до медиите за среща с производителите при икономическия министър Емил Караниколов. По-късно обаче в министерството преценили преговорите да са отделни.

Караниколов прие близо 31 производители. Предложенията им ще бъдат обобщени в писмен вид до петък, след което ще има нови преговори по браншове.

“Българските производители трябва да бъдат подкрепени, но на пазарни принципи. Една част от предложенията им са изключително разумни”, заяви пред “24 часа” Караниколов. В петък той ще разговаря и с производителите на плодове и зеленчуци, както и с асоциация “Биопродукти”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане