Борисов: Не съм подведен за уволненията в ББР (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8434589 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКИ: Министерски съвет

“След като не съм знаел, не се чувствам подведен. Ако нямаш разбирането, че когато говорим как всяка фирма, магазинче, самоосигуряващите – артисти, творци, да спасим, изведнъж даваш 75 млн. лева кредит. Най-малкото обади се и ми кажи - чиста е сделката”. Това заяви премиерът Борисов в четвъртък по повод уволнението на Мавродиев заради отпуснат заем от 75 млн. лв. на колекторска фирма, с който тя да изкупи лоши кредити от две банки. Ден по-рано банкерът заяви, че премиерът е бил подведен и не запознат с цялата сделка.

“Много хора съм уволнил. Мавродиев преди 17 години писа първата програма на ГЕРБ”, каза още Борисов.

“Колкото и да е правилна сделката, ако знаех, нямаше да им дам. Щях да препоръчам да се пазят тези 75 млн. лв., защото парите за подкрепа на бизнеса, които са предвидени, може да не стигнат. Основната задача на правителството е да запази пари за заплати и пенсии, за жизненоважни системи на държавата. Изпадали сме в ситуация, в която пенсията е ставала 3 долара и знаем какво е било”, заяви премиерът.

Той обясни, че министърът на икономиката Емил Караниколов нямал вина за отпуснатия кредит, независимо че е принципал на ББР и че заместникът му Лъчезар Борисов е гласувал за сделката като член на надзорния съвет на банката.

“Дали съм човек на Прокопиев и “Капитал”? Ако отворите публикациите им за последните 15 години, не знам дали ще намерите случай, в който да са ме похвалили”, каза още Борисов по повод твърдения, че отстраняването на Мавродиев било в полза на Иво Прокопиев - издател на “Капитал”. Двамата с Мавродиев водеха война в продължение на години.

“Казах защо ги освободих - 75 млн. лв. да се дадат от държавна банка в тази ситуация, без да ме уведомят, без да уведомят принципалите, не е красиво, не е редно. Да ви кажа честно, като видях Дончев как се почувства неудобно да отговаря на този въпрос, още вечерта свърших тази работа, въобще не съм чакал въпроса подведен ли съм, или не”, обясни премиерът. И уточни: “Изведнъж много хора започнаха да говорят за подкрепа от държавата като един ресторантьор със златен ланец, който ако го продадял, щял да изкара с парите три месеца”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане