Икономически отговор на ЕС на епидемията: 500 млрд. евро, които са налични незабавно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8435178 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Министрите на финансите от ЕС постигнаха споразумение за общ икономически отговор на епидемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер приветства "отличното споразумение", което по думите му включва "500 милиарда евро, които са налични незабавно" за икономическо стимулиране, както и "предстоящ фонд за икономическо съживяване", който също ще е в размер на 500 милиарда евро.

Европейският стабилизационен механизъм ще бъде активиран с някои минимални изисквания, добави той, цитиран от БТА.

"Европа показа, че може да е на висотата на положението в тази криза", написа Льо Мер в Туитър.

Мерките целят да помогнат на пострадали от пандемията от коронавируса държави, като същевременно подкрепят фирми и съхраняват работни места, отбелязва ДПА.

Пакетът за икономическо стимулиране, който трябва да бъде окончателно одобрен от лидерите на ЕС, се състои от три елемента: кредитна линия до 240 милиона евро от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), гаранционен фонд от Европейската инвестиционна банка за ликвидност на бизнеса в размер на 200 милиона евро и 100 милиона евро от програмата на ЕС "Шуър" (Sure) за покриване на заплати на работници, които иначе биха били уволнени.

Първоначално Нидерландия настояваше за строги условия за достъп до кредитната линия на ЕСМ, но Италия и други страни отхвърлиха това. В окончателното споразумение се казва, че единственото изискване за заем е парите да се харчат пряко или косвено за финансиране на здравните усилия срещу Ковид-19.