Мутафчийски: 13 са случаите за 24 часа на COVID-19, стават общо 624 (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8435280 www.24chasa.bg
Снимки: Правителствената информационна служба

За 24 часа 13 са новите случаи. 8 от тях се в София. Петима от заразените са настанени в болница. Така случаите в страната стават общо 624. 

18 502 са пробите, направени у нас. 

54 са излекуваните към момента. 24 остават починалите от вируса в страната.

Сред медицинския персонал заразените са 33-ма.

Изяснява се ситуацията с болен, който е починал в Александровска болница. Той е починал, като клиничната му картина съответства на COVID-19, очакват се тестовете.

Това обяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

Има един пациент, заразен по време на химиотерапия, като предстои изясняване на обстоятелствата.

София е най-голямото огнище на зараза - с 370 случая.

За всички, обявени 13 случая, няма информация да са свързани с Банско.

Тестуването на хора в Банско ще бъде, когато пристигнат тестовете и засега уверението на фирмата е, че това ще бъде в понеделник или във вторник. Ще се обмисли къде да бъдат тестувани и кои от хората ще бъдат подложени на тест.

Не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от такава, нищо не може да я замести.

Ако две седмици преди възникването на епидемията се вземат мерки, броят на случаите намаляват с над 70%, коментира Мутафчйски малкия брой на случаите у нас от последните дни, като се позова на данни от Китай.

Той обаче подчерта, че телевизионните репортажи в другите държави показват празни улици, а репортажите у нас показват, че улиците са пълни и това един ден ще ни се "отблагодари".

В интензивните отделения в момента има достатъчно легла. В страната има по-малко заболели в сравнение с предишните месеци

Факт е, че има снижаване на заболяемостта и смъртността от други заболявания.

Досега смъртността у нас е с 10% по-малко отколкото през миналата година, каза още специалистът.

Не е вярно, че няма спирт в аптеките, беше освободен и от резерва и от "Митниците", посочи Мутафчийски.

Пациент, който е починал и за който е прието, че е починал от коронавирус, е изпил 1 литър алкохол преди смъртта си.

Методът пациентите да се позиционират по корем при лечение се използва в България. Това е описано в ръководство, което сме получили от Китай. В домашна обстановка това не бива да се прилага.

Много тревожна тенденция е, че тротоарите в градовете са пълни, отново подчерта Мутафчийски.

Всеки иска да продава нещо на щаба, тези случаи вече намаляха, щабът не купува и не продава, отбеляза още той.

Призивът на щаба е всички дарители да се обърнат към по-малките болници в страната, които нямат апаратура.

Има двама, които са изведени от интубация, екстубирани са, но все още не са изчистени от вируса - става въпрос за медицинско лице и военен.

България не изнася защитни облекла, подчерта Мутафчийски и обясни, че все още не е наситен българският пазар, включително и за работещи на първи ред.

Дете, преместено от Велико Търново в София не е с коронавирус, има други заболявания, а и имаме информация, че детето няма нито една ваксина, посочи още експертът.

Мутафчийски: 13 са случаите за 24 часа на COVID-19, стават общо 624 (Обновена)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на