Банов: За свободните артисти - три минимални работни заплати плюс осигуровките (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8435534 www.24chasa.bg
Министърът на културата Боил Банов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева СНИМКИ: Правителствена информационна служба

За свободните артисти ще има по една минимална работна заплата заедно с осигуровките, докато трае извънредното положение.

Това обяви министърът на културата Боил Банов който даде брифинг в Министерски съвет заедно с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

"В свободния сектор, където са заети голяма част от артистите - актьори, музиканти, художници, литератори и много други, ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се. За времето на извънредното положение - 2 месеца, плюс един месец след това, ще им се даде по една минимална работа заплата плюс осигуровките", каза министър Банов. Той поясни и кои хора ще получат тази помощ - тези, които миналата година са заработвали до 1000 лева на месец.

"Заедно с представители на целия сектор работихме може би 2 седмици много активно, имахме 3 срещи. На последната беше и министър Сачева, която оказа силна подкрепа, и стигнахме до единодействие, което да даде сигурност на най-нуждаещите се артисти.

Аз много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие, да дойдат спокойно - това не е социална помощ, а грижа в една тежка ситуация", подчерта Банов.

Парите ще се дават през Фонд "Култура", ще се кандидатства онлайн и по пощата. Критериите ще бъдат прости, до другата сряда трябва да започне приемането на заявленията и след това изплащанията. "Въпрос на технология е от къде ще дойдат парите. Надяваме се в края на месеца да започне изплащането."

"Отделно от това разработваме сериозни механизми за след извънредното положение. Да се подготвим, така че дадем възможност да има повече проекти, които да наситим през Национален фонд "Култура". Обмислили сме сериозни неща - да увеличим първо драстично бюджетите на тези проекти. Досега 10% от стойността на тези проекти беше за административни разходи. Сега ще пристъпим към 25-30%, за да можем да създадем устойчивост. Освен това ще удължим сроковете на тези проекти, които забавихме заради този вирус. Ще ги удължим във времето, за да има стабилност на екипите, които участват в тях. Мислим много сериозно занапред", каза Банов.

Той благодари на премиера, който поставил задачата да се разработи проект със свободните артисти, който да даде не само устойчивост, но и възможност за развитие, както на министър Сачева на шефа на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. "Той ни се обажда по 10 пъти на ден и за свободните артисти, и за държавния театър, да иска и изизква решения.

"Очакваме около 1200 души да бъдат подкрепени. Не случайно сме се спрели на работна заплата, защото това не е социална помощ, а подкрепа за хората, които сега не могат да работят", заяви на свой ред министър Деница Сачева.

Тя поясни, че тази мярка ще струва около 2 700 000 лв. Ще работим с колегите от фонд "Култура", ще помогнем за създаване на документацията и за начина, по който ще бъдат разпределени тези средства", каза Сачева. 

"Използвам възможността да ви кажа, че вчерашният ден приключи с 1553 заявления по програмата 60:40. Част от тези заявления са също от културния сектор и са за 22 015 служители работници.

Вчера имаме за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни - 4670. 3385 са декларирали, че са загубили работа вследствие на кризата.

Банов: За свободните артисти - три минимални работни заплати плюс осигуровките (Обновена)

502 души вчера са намерили работа. Общият брой на хората, намерили работа е 11 033 души", обясни министър Сачева.

По думите й схемата 60:40 се отнася за хората, които наистина имат нужда от нея, и е за запазване на заетостта.

"До този момент резултатите от нея са добри и се надявам да отчетем достатъчно добри резултати в края на трите месеца, в които тя действа", каза още Сачева.