Банковата асоциация: Отсрочване на заеми се заявява до 22 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8437684 www.24chasa.bg

Редът, утвърден от БНБ не опрощава задължения, те остават дължими, предупреждават банкерите

Управителният съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) приветства решението на Управителния съвет на Българската народна банка за приемането на предложения от асоцияцията ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения, се казва в официално съобщение на банковата асоциация.

Редът предлага варианти за отсрочване на задължения. Той не представлява възможност за опрощаване или намаляването им, като отлoжeнитe внoc?и ocтaвaт дължими, подчертават оттам.

В изготвения от АББ документ, утвърден вече от БНБ, банките в България предлагат за кредитополучателите си, засегнати от ефектите от пандемията, отсрочване на задължения по договори. Отсрочването може да бъде за срок до 6 месеца, който изтича не по-късно от 31 декември 2020г. То може да обхване всички изискуеми суми или само главница. Отсрочването може да бъде заявено от клиентите до обслужващата ги банка не по-късно от 22 юни 2020г. Банките се произнасят по заявленията до 30 юни 2020г.

АББ обръща внимание на клиентите върху дългия срок на прилагане на реда, както и върху необходимостта да следят внимателно указанията, съобщенията и обявленията на банките на официалните им сайтове, в клоновете им или направени по друг подходящ начин. Това е изключително важно, за да се избегне нежелателното в настоящата епидемиологична обстановка струпване на голям брой хора в офисите на банките. За да минимизират посещенията си в клоновата мрежа, е препоръчително за консултации клиентите да се свързват с банките си чрез дистанционни способи за връзка.

За основната група клиенти на банките, които ще продължат да изплащат редовно вноските си по кредити, съгласно договорените погасителни планове, с приемането на реда за отсрочване не настъпват никакви промени, подчертават от асоциацията, чийто председател е Петър Андронов.

Банките в България ще продължават да подкрепят домакинствата и бизнеса в тази безпрецедентна ситуация и да изпълняват ключовата си роля на стабилизиращ фактор за икономиката на страната, завършват банкерите.

Всяка от банките ще обяви за своите клиенти на сайта си повече подробности за договаряне на кредитните облекчения.