Проф. Асена Стоименова с обвинение за всяване на паника - казала, че може да има недостиг на лекарства (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8440121 www.24chasa.bg
Проф. Стоименова в парламента през август 2018 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Председателката на Българския фармацевтичен съюз твърди, че е дала обективна информация и възможности за справяне с кризата, съобразени с анализи на европейски институции

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е обвинена за всяване на паника, съобщиха в петък от Софийската районна прокуратура. Според държавното обвинение в свои медийни изяви тя е твърдяла, че ще има липса на лекарства в условията на извънредното положение заради коронавируса. Проф. Стоименова е на свобода с парична гаранция от 20 хил. лв. Членът от закона, по който е обвинена, предвижда затвор до 2 години.

Във вторник проф. Стоименова е имала две изяви в медиите - в БНТ и БНР. На въпрос дали има проблеми при снабдяването с медикаменти в момента тя отговаря: “Има логистични проблеми. Дори за лекарства, които са на територията на страната, заявките се бавят по 2-3 дни, докато в нормални условия е около 24 часа. И логистичните проблеми по границите - тъй като се налага преминаване на граници, колеги ни съобщават от търговци на едро, че шофьори са карантинирани с лекарства, които не могат дълго да престоят - например радиофармацевтици”. Споделя и за проблем с активните субстанции за производство на лекарства. Голяма част от тях се купували от Китай и Индия, което сега е невъзможно. Казва обаче, че компаниите имат запас, но при повишеното потребление се очаква недостиг на някои лекарства.

За обвинението първо съобщи самата проф. Стоименова в сайта на фармацевтичния съюз. От позицията ѝ става ясно, че тя не е съгласна с обвиненията.

“В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси - презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол”, обяснява професорката, която е начело на съюза от 2 месеца. Преди е била директор на Агенцията по лекарствата и член на борда на Европейската агенция по лекарствата. Тя е и дългогодишен преподавател по фармакоикономика в Медицинския университет в София.

В позицията си проф. Стоименова казва, че още преди извънредното положение магистър-фармацевтите у нас са били подложени на масирани проверки от 5 - 6 институции едновременно, което затруднило работата им и обслужването на граждани.

“Какъв значителен обществен ресурс са ангажирали моите интервюта? И каква е обществената опасност? Напротив - аз информирам, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията. Ако следваме “логиката” на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемията и регулаторните подходи за преодоляването им”, категорична е Стоименова. Тя не е съгласна, че интервютата ѝ се приравняват с фалшивите сигнали за бомби и неверни сигнали на тел. 112. Точно за това са делата срещу подсъдими по чл. 326 ал. 1. Проф. Стоименова е категорична, че е дала обективна информация за възможни ситуации със снабдяването с лекарства, които са предотвратими и решими, поднесена по балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейска агенция по лекарствата.

“Независимо че в момента в условията на извънредно положение са ограничени някои наши основни права, ние живеем в правова държава, където споровете се решават чрез справедлив съдебен процес. Независимо че не можем да се придвижваме и събираме свободно, все още можем да разсъждаваме и мислим критично”, написа проф. Стоименова. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България

Там няма коронавирус, време е за купон "Отворете кръчмите и дискотеките! Всички да се забавляваме дружно в заведенията! Там няма коронавирус. Мерките са разхлабени достатъчно, а хората имат нужда да се веселят и да отпуснат най-накрая напрежението." За това призова пред "България Днес" фолклегендата Снежина

Димитър Бербатов изненадващо попадна в Топ 50 на най-грубите футболисти по терените на Висшата лига. Авторитетното списание "FourFourTwo" състави класацията, в коярто водещ критерий са броят извършени нарушения. Бербо е на 31-о място с 323 фаула на сметката си през осемте години, в които бе част от Висшата лига