Без разходки до далечни манастири по Великден (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8440149 www.24chasa.bg
ИВАЙЛО ИВАНОВ

27 служители на МВР са с коронавирус,

2102-ма глобени за разходки в паркове

КПП-тата на входовете на областните градове ще действат както и досега по време на Цветница и Великден, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

“Ще се пускат хора само ако се налага. Основанието “отивам на работа” няма да важи. Почивни дни са”, каза главният комисар. Хора, които са тръгнали към храмове и манастири в други области, ще бъдат връщани.

Ивайло Иванов разказа и куриоз - мъж му писал официално дали ще го пусне през КПП, за да види гаджето си.

“Отговорът е ясен”, каза Иванов. Униформените масово връщат хора, които са тръгнали да пътуват безцелно. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов са спрени всички отпуски на полицаите, които ще участват в опазването на реда по празниците. Всички директори на полицията ще имат срещи с митрополитите, за да обсъдят действия срещу струпвания в църквите.

“Храмовете ще бъдат третирани както всички други обществени места, които се посещават от много хора. Нищо не пречи човек да се помоли вкъщи пред иконата, да запали свещичка. Призовавам всички да бъдат съпричастни и да спазват правилата”, каза Иванов. Той бе категоричен, че достъпът до храмовете ще бъде контролиран. Синодът и правителството вече се разбраха повечето литургии да бъдат на открито, където има по-малка вероятност от заразяване.

“Полицаи ще има навсякъде около храмовете в София. Има 101 църкви, манастири и параклиси. Колегите ще контролират дали мерките се спазват. Възможно е да възникнат конфликтни ситуации. Призовавам гражданите за търпение. Ангажиран е целият ресурс на столичната дирекция”, каза директорът на СДВР Георги Хаджиев.

“МВР има за цел да защити живота и здравето на българските граждани, а не да преследва нарушителите и да налага санкции”, увери главният секретар. До сряда вечерта за безцелни разходки по паркове и градинки са глобени 2102-ма души, но цифрата расте всеки час. 638 са разследванията за неспазване на карантината. МВР контролира 24 хил. души, които трябва да стоят принудително вкъщи.

27 служители на МВР са заразени с коронавирус, 26 от които са от София. Тествани са по сигурния метод - с PCR.

От 1000-та полицаи, на които бяха взети проби с бързи тестове 9 са положителни, но с PCR всички са дали отрицателни проби.

МВР отчете, че престъпността не се е увеличила, а грабежите на възрастни хора от последните дни са разкрити. От обявяването на извънредното положение у нас има само 1 телефонна измама и няколко опита. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане