Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

https://www.24chasa.bg/novini/article/8440356 www.24chasa.bg
В Италия на турнирите по петанка се събират хиляди възрастни хора. СНИМКА: Pixabay

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с коронавирус сред тях. Две вечеринки с танци, посетени от стотици италианци, любители на балните стъпки, довели до разнасяне на заразата и до смъртта на над 300 души. 

Смята се, че няколко хиляди жители на област Пиемонт са се заразили по веригата в резултат на въпросните танцувални вечеринки. Това каза пред в. “Стампа” Луиджи Икарди, съветник по здравеопазването в област Пиемонт. Според него, когато се разкрило, че заразата се разнесла от въпросния клуб, вече било твърде късно, тъй като пожарът вече помел всичко наоколо.

Затова и в Пиемонт, за разлика от област Венето, която е със същия брой жители, има двойно повече жертви. В ролята на огнище на заразата влязла дискотеката “Сале” до Алесандрия, която е много посещавана не само от младежи, а и от хора над 60 г., тъй като организира вечери с танци и за тях. След като се разбра, че човек, заразен с коронавирус, е бил в дискотеката, кметството подкани всички, които са я посещавали след 17 февруари, да си направят тест за коронавирус.

По подобен начин в огнища на коронавирус се превърнаха и турнири по петанка (игра с метални топки на правоъгълна площадка), които са много посещавани от възрастните хора в Северна Италия. “Беше като клане, как иначе да го нарека? Тук, в Бергамо, трябваше да пратя съболезнования на семействата на 35 членове на нашия клуб”, казва пред в. “Кориере дела сера” Роберто Несполи, президент на асоциацията по петанка в провинцията. 35 души на възраст между 60 и 75 г., посещавали един от клубовете, починали от коронавирус. Самият Несполи също се заразил и 15 дни се борел за живота си.

В зоната на Бергамо петанката е като религия. Сред почитателите ѝ са предимно хора от третата възраст. Събирането накуп на турнири в различни градове се оказа фатално за стотици хора, предавали си вируса един на друг. Само в Ломбардия, Пиемонт и Венето са починали поне 250 състезатели по петанка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи