Хакер поиска 2000 долара от Би Ти Ви за базата им данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8440466 www.24chasa.bg

Киберпрестъпник е хакнал базата данни с регистрираните онлайн потребители на Би Ти Ви и е поискал от тв компанията откуп от 2000 долара, за да не ги публикува.

Хакерът се е свързал със служители на телевизията по телефона и така е отправил искането си. Писмено не е пращал нищо, вероятно за да не оставя следи, подозират от медията.

Никакви сериозни лични данни не би могъл да получи, тъй като ние не съхраняваме такива, обясниха от Би Ти Ви пред "24 часа". Това, което има, са потребителски имена и вероятно мейли. В данните няма нито ЕГН-та, нито банкови сметки, нито данни за дебитни или кредитни карти, твърдят от телевизията.

В момента, в който са получили сигнала от хакера, от Би Ти Ви са пратили мейли на всичките си регистрирани потребители, за да ги предупредят. "Като превантивна мярка препоръчахме да сменят паролите си", казват още от телевизията. Същевременно от Би Ти Ви са предупредили ГДБОП, която вече разследва киберпрестъпника.

Самият той е пуснал съобщение на английски език в платформата raidforums със заглавие на български: "Данката ще стане известен". В него обяснява, че продава пълната база данни на "Би Ти Ви Медия груп", която е една от основните медии в България, както пише той. Казва още, че пуска данните в платформата, тъй като от Би Ти Ви "отказаха да платят откупа", пише хакерът.  Именно в това съобщение казва и цената, която иска. "Когато данните бъдат продадени, ще разкрия разговорите между мен и техния админ", пише още той с обяснението, че цената е символична.

Следва дълга поредица от неразбираеми букви и цифри.

Днес през деня Би Ти Ви пусна официално съобщение на сайта си, в което уверява потребителите, че никаква идентификационна информация за плащания не е засегната от инцидента. Засега в медийната компания не знаят колко от потребителите на сайтовете им са засегнати.

Ето пълното им съобщение:

bTV Media Group информира регистрираните си онлайн потребители за инцидент, в който външно лице е получило неоторизиран достъп до наши клиентски бази данни. Възможно e някои от личните данни на потребителите, използвани за регистрация в нашите уебсайтове, да са засегнати.

Никаква идентификационна информация за плащания не е засегната от инцидента. Никакви детайли за кредитни и дебитни карти, нито картови номера, нито трицифрени кодове (CVV код), нито други банкови детайли са могли да бъдат достъпени.

bTV незабавно взе всички необходими мерки, за да елиминира или минимизира потенциални вреди за потребителите, които биха могли да бъдат засегнати, както и за да предотврати следваща злонамерена активност, насочена към системите на компанията.

Нашите потребители трябва да сменят паролите си и да обръщат особено внимание на подозрителни имейли или друга комуникация от непознати трети страни.

Специално организиран екип осигурява повече информация на потребителите на data.protection@btv.bg и при необходимост може да коментира с тях, според случая, предприемането на допълнителни превантивни мерки.

bTV своевременно информира компетентните органи, като им оказва пълно съдействие.

Отнасяме се към този инцидент изключително сериозно и съжаляваме за притеснението и неудобството, което той би могъл да предизвика у онлайн потребителите ни. Нашият първостепенен приоритет в този случай е защитата на техните интереси и екипът, посветен на случая, полага всички усилия в тази посока.

bTV Media Group категорично осъжда този криминален акт спрямо нашите онлайн потребители, особено във време на обявено извънредно положение в страната. За да отговорим адекватно на нарастващия брой заплахи от киберпрестъпници, сме внедрили още по-стриктни процеси за проверка и укрепване на системите си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане