Митрополит Антоний: Църквата е свършила това, което се изисква от нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/8440602 www.24chasa.bg
Митрополит Антоний. Кадър БНТ

"Българската православна църква споделя отговорността на българската държава", каза в студиото на "Панорама" по БНТ митрополит Антоний. По негови думи от църквата са спазили всички изисквания, които са били поставени като условия.

Той обясни, че църквата няма как да каже на миряните да не идват при Христос на празника. Това, че сме може би единствените православни, които не затварят храмовете си митрополитът определи като Божия промисъл.

Предстоят двата основнони празника - Цветница и Възкресение, както и Страсната седмица. БПЦ е взела всички мерки, които се изискват от нея, увери митрополит Антоний.

Според него не може да се очаква масово струпване в храма, тъй като вярващите са отговорни хора, които имат ясно съзнание за дълг към обществото.

Българският патриарх и Светият синод призоваха гражданите да следват указанията на Националния оперативен щаб.

"Българската православна църква е свършила това, което се изисква от нея и се готвим за празниците", сподели той..

Митрополитът обясни, че ще има специален ред, по който да се влиза в храмовете и свещенослужителите ще се грижат за организацията и реда в храмовете. Извън храмовете това ще е споделена отговорност със служителите на МВР.

В момента тече петиция на вярващи християни, които призовават да не се ходи в църквите.

"Ние не можем да върнем никой, който идва, защото храмът е място за молитва. Представете си колко хора има, които се уповават в тези трудни времена. Църквата е място където се дава надежда, упора, упование - хората имат нужда от църквата и това е показано исторически", добави той..

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България