Сачева: 30 хиляди души запазват работата си досега благодарение на 60/40

https://www.24chasa.bg/novini/article/8443407 www.24chasa.bg
Деница Сачева КАДЪР: Би Ти Ви

След кризата имаме готовност да поемем за работодателите за един месец 40% от минималната работна заплата и осигуровките на служителите им

Помощта от 375 лв. може да бъде изплаща еднократно. В момента дадохме възможност на работещи родители, които обаче са в неплатен отпуск, да се възползват от нея. Сигурно парите няма да са достатъчни за всички, но трябва да ги разпределим справедливо. За тези 375 лв. хората ще могат да кандидатстват още следващата седмица, коментира социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.

Ангажиментите ни са да разширим програмата топъл обяд - надеждите са да достигнем близо 60 хиляди в цялата страна. Другата ни грижа са безработните - 73 хиляди са регистрирани като безработни от началото на кризата, 12 хиляди намериха работа. Около 30 хиляди души ще запазят работата си благодарение на мярката 60/40, като около 2000 работодатели са се възползвали от нея, заяви Сачева.

Бизнесът вероятно очаква много повече мерки свързани с ликвидност или да дадат възможност за пряко подпомагане. По такива мерки също се работи. Програма "Развитие на човешките ресурси" ние сме готови да осигурим в периода след кризата за поне още един месец осигуряването на работодатели с 40% от минималната работна заплата и осигуровките на тях за хората, които работят при тях. Ще има и помощ под формата на безлихвен кредит за самоосигуряващите и тези на граждански договор, които ще могат да вземат до 4500 лева с гратисен период от 6 до 24 месеца, а да се изплатят в рамките на 5 години, каза още Сачева.