Милиони на вестниците дават Австрия, Гърция, Италия, Нидерландия заради кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8451404 www.24chasa.bg
Мъж чете вестник във Венеция, за да се информира какво се случва в страната и по света.

Издатели в Калифорния поискаха финансова помощ, заеми и по-малки данъци след рязкото свиване на рекламния пазар

Една след друга държавите в Европа предприемат мерки в подкрепа на медиите на първа линия в битката срещу коронавируса.

Гръцкото

правителство

одобри 11 млн. евро

за вестници и телевизии, които са отпуснати за комуникационни и информационни кампании за защита на общественото здраве и мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Целта е мерките на властите да стигнат до по-голям брой гърци чрез достоверни медии.

Договорът с гръцките вестници и телевизии е до 31 май 2020 г., като те вече са получили 35% от 11-те млн. евро авансово, а останалата сума ще си разделят след края на мерките.

Първо

австрийското

правителство

одобри 15 млн.

евро помощ за

вестниците

заради кризата - за всяка бройка (от осреднения седмичен тираж) се полагат по 4 евро дотация. При пресмятане според тиражите през седмицата по данните от 2019 г. “Кронен цайтунг” ще получи около 3 милиона евро специално финансиране, “Хойте” - почти 2,3 милиона евро, а Oe24/Osterreich - 2,25 милиона евро.

Търговските частни радио- и телевизионни оператори ще получат допълнителни 15 милиона евро специално финансиране, а от 2019 г. те вземат и 20 милиона частно финансиране за излъчване.

В Нидерландия

обмислят помощ

за медиите

Четирите управляващи партии поискаха от правителството да излезе в пакет подкрепа за местните и регионалните вестници, които загубиха много големи приходи от реклама. Те поискаха от министъра на медиите Арие Слоб да даде на вестниците средства за преодоляване на настоящата критична финансова ситуация.

Калифорнийските вестници молят щата да помогне за спасяване на индустрията, тъй като кризата с коронавируса е намалила рязко приходите от реклама. Това наложило съкращения, въпреки че репортерите се считат за основни работници при пандемията.

Калифорнийската асоциация на издателите поиска адаптирани безвъзмездни средства и заеми, както и освобождаване от данък върху продажбите на вестници и данъчни облекчения за абонатите и рекламодателите.

В Италия над

7000 журналисти

на свободна

практика вече са

получили бонус

от 600 евро

за март от правителството, подобно на представителите на други професионални сфери. Бонусът е част от мерките в правителствения указ от 17 март за подпомагане на работещите, които заради епидемията са останали без доходи.

8194-ма италиански журналисти от общо 9160, подали молби, бяха одобрени за получаването на правителствения бонус. В рекордно кратък период Националният институт за осигуряване на журналистите е превел парите на 7000 журналисти.

От мерките са изключени тези, наети с трудов договор на постоянна работа в медии, както и онези, които вече получават помощи за безработни или т.нар. граждански доход, както и отписалите се от професионалния Орден на журналистите.