Ангелкова: Работим в посока късно лято, обмисляме безплатни шезлонги и чадъри

https://www.24chasa.bg/novini/article/8452793 www.24chasa.bg
Николина Ангелкова

Благодаря на всички, които се трудят в туристическия сектор. В момента секторът не работи. 1 млн. губят работните си места на ден в света. У нас има над 70 хил. безработни за последния месец, като много от тях са в сектор хотелиерство и ресторантьорство.Това каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

"40,7% са се възползвали от мярката 60/40. Към момента тя дава своя резултат. Вчера се прие начина, по който този безлихвен заем от 1500 лева, ще могат да се възползват тези в неплатен отпуск. Изключително добри условия, могат да се възползват и самоосигуряващите се екскурзоводи", добави тя.

"Ние работим в посока късно лято, юли август. Разработваме различни мерки, кризисна рекламна стратегия. Здравето е на първо място. Разработили сме примерна схема за ваучери за туризъм основно насочени към нас българите, на първо място е вътрешния пазар. Правим различни изчисления, надявам се тези мерки да проработят", каза още тя.

"Изтичащите договори общо са 54 по цялото Черноморие. Разработваме електронно приложение да може да се провери къде има шезлонги и чадър. Сложно е да се правят прогнози. Разработваме различни варианти и искаме да бъдем подготвени. Няма отменени резервации от 15 юни нататък", каза още тя.

За предложението да отпаднат визите за руснаци Ангелкова каза; Всяка отстъпка, която направим и е одобрена от ЕК, ще бъдем благодарни. Турция също е важен партньор за нас